Kompanija Ziđin u Boru negira da su njeni radnici u štrajku zbog uslova rada

1155
0
Kompanija Ziđin u Boru
Foto: www.rakita.net

Kompanija Ziđin u Boru negirala je navode pojedinih medija da su njeni radnici, angažovani preko kompanije Jinshan na izgradnji jalovišta za potrebe novog rudnika bakra „Čukaru Peki“, protestovali tražeći bolje uslove za rad.

„Radnicima kompanije Jinshan dozvoljen je štrajk, kao i svaka druga aktivnost koja se odnosi na slobodu izražavanja, koja je u skladu sa zakonima Srbije“, navedeno je u kompanijskom saopštenju.

Kompanija je objasnila da su se kineski radnici okupili jer su želeli da dobiju vakcinu protiv koronavirusa, kako bi mogli da otputuju u Kinu i proslave Novu godinu u februaru, ali zbog nedostatka avionskih karata realizacija putovanja u Kinu iz objektivnih razloga nije moguća.

Jinshan, kako se navodi, svake nedelje organizuje PCR testiranje za kineske radnike, a oni koji su „korona pozitivni“ su smešteni u posebnim spavaonicama radi sprečavanja širenja koronavirusa i nijedan kineski radnik nije, kako su objavili mediji, „prinudno odveden u nepoznatom pravcu“.

U tekstu kineske kompanije se ističe da su plate domaćih i kineskih radnika iznad proseka plata u Boru i okolini za puno radno vreme od 40 časova nedeljno i da nijedan domaći ili kineski radnik nije radio 250 sati mesečno.

Kineski radnici, kako je navedeno, angažovani su u skladu sa Zakonom o strancima i Zakonom o zapošljavanju stranaca, tako da su neistiniti navodi o izigravanju zakona Srbije.

„Spavaonice radnika su opremljene isključivo novim nameštajem, instalacijama i uredjajima, a kompanija Jinshan je za svoje radnike uspostavila kantine, sa dovoljnom količinom hrane i vode za svakog radnika, u kojima kineskim kuvarima u pripremi kineskih specijaliteta pomažu domaći kuvari“, navodi se u demantiju Ziđina.

U tekstu se još kaže da građani Srbije i Kine, koji žive i rade u Boru, kao i lokalna administracija, mogu da posvedoče o uključenosti kineskih radnika u život Bora, jer je Ziđin otvorio u Boru perionicu veša, uređuje hotel, plažu i sportske terene na Borskom jezeru, tako da je informacija o zabrani kretanja kineskih državljana lako proverljiva.

Iz ove kineske kompanije navode da prevoz, smeštaj, troškovi ishrane, privatna zdravstvena nega, dozvole boravka i radne dozvole kineskih radnika za Jinshan predstavljaju veliki trošak, ali da je kompanija na to primorana zbog nedostatka radnika građevinske struke u Srbiji.

U demantiju Ziđina se navodi da ne postoji „crna lista“ nepoželjnih radnika, već, naprotiv, postoji manjak radnika i menadžera sa iskustvom.