Mali: Danas isplata državne pomoći za gradske hotele

1132
0
Siniša Mali
Siniša Mali, foto: Ministarstvo finasija RS

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da danas počinje isplata planiranih subvencija gradskim hotelima u ukupnom iznosu od približno 10,3 miliona evra, odnosno 1,22 milijarde dinara.

Mali je podsetio na to da je planirana isplata 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi za ukupno 294 gradska hotela, odnosno 13.573 smeštajne jedinice i 23.811 ležaja.

Prema njegovim rečima, novac će u dinarskoj protivvrednosti biti uplaćen na posebne račune koji su otvoreni pri Upravi za trezor Ministarstva finansija.

On je napomenuo da su gradski hoteli, zajedno sa prethodnom pomoći koja je isplaćena sredinom oktobra 2020. godine u iznosu od 1,24 milijarde dinara, dobili ukupno 2,46 milijardi dinara.

Prethodna godina je bila veoma teška za turistički i ugostiteljski sektor. Ovom pomoći pokušavamo da očuvamo taj resor i desetak hiljada radnih mesta u tim hotelima. Uvereni smo u to da dolaze bolji dani i da već od leta možemo da očekujemo povoljnu i normalnu turističku sezonu, ocenio je ministar.

Ukoliko se pogledaju rezultati vakcinacije, Beograd je na odličnom putu, što olakšava dolazak ljudi sa strane, rekao je Mali i dodao da je već vakcinisano, bar jednom dozom, više od 40 odsto punoletnih građana Beograda, a do početka juna taj procenat će biti još veći.

Takođe, kako je ukazao, prošle nedelje je organizovana vakcinacija za hotelske radnike i ugostitelje.

On je rekao da nisu dobrodošli samo stranci, već i domaći turisti, istakavši da je rebalansom budžeta opredeljeno dodatnih 100 miliona dinara za 20.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara.

Prema njegovim rečima, ti vaučeri se mogu iskoristiti za boravak u gradskim hotelima ako su hoteli prijavljeni za korišćenje vaučera i nalaze se na listi ugostitelja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ministar je podsetio na to da je od početka godine do kraja februara već podeljeno 100.000 vaučera, za šta je izdvojeno 500 miliona dinara, što znači da ukupna suma opredeljena za ovogodišnje turističke vaučere iznosi 600 miliona dinara.

Ministar je naveo i da se država trudi da pomogne svima i da očekuje da se gradski turizam vrati na nivo na kojem je bio pre aktuelne zdravstvene situacije u vezi sa koronavirusom.

Gradski turizam je imao ogroman udeo u našim prihodima od turizma koji su 2019. godine premašili 1,4 milijarde evra.  Sa organizovanim turističkim dolascima, ali i kongresnim turizmom, očekujemo da se taj sektor veoma brzo oporavi, naveo je Mali.

Ministar je podsetio i na to da je država prošle godine izašla sa dva paketa pomoći vredna 704 milijarde dinara, odnosno oko šest milijardi evra. Ovogodišnji treći paket je vredan 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra, što sa prethodna dva čini ukupno osam milijardi evra, što je 17,2 odsto našeg BDP-a.

To je ogromna pomoć usmerena i ka privredi i građanima s ciljem da se ublaže negativne posledice izazvane pandemijom koronavirusa, zaključio je Mali i najavio da će do kraja aprila biti uplaćena sektorska podrška za auto-prevoznike koji dobijaju 600 evra po autobusu, u periodu od šest meseci.