Naslovna Ekonomija Ove zime najmanji trošak za grejanje na drva a najveći na lož...

Ove zime najmanji trošak za grejanje na drva a najveći na lož ulje

19
Drva za ogrev
Foto ilustracija: Pixabay

Najmanji trošak za grejanje prosečnog stana ove zime imaće domaćinstva koja se greju na drva, saopštila je juče Agencija za energetiku Republike Srbije.

Prema cenama iz oktobra drva se mogu nabaviti po ceni od 4650 dinara po m3. Ukoliko se koriste novije peći čija je efikasnost 65 % za sezonu je potrebno izdvojiti oko 38 hiljada dinara.

Za grejanje na prirodni gas treba izdvojiti 42 hiljade dinara. Dodatna prednost njegovog korišćenja je i komfor koji pruža.

Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj (48 do 52 hiljade dinara).

Građanima koji se greju na pelet troškovi grejanja iznosiće oko 60 hiljada dinara.

vatra
Foto ilustracija: Pixabay

Najskuplje će biti grejanje na struju i lož ulje.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 48 hiljada dinara. Ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44%, tako da oni iznose oko 69 hiljada dinara.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za njihovu nabavku treba izdvojiti 128 hiljada dinara za električnu energiju, 127 hiljada dinara za propan butan gas, odnosno 120 hiljada dinara za lož ulje.

U odnosu na prethodnu godinu niže su jedinične cene lož ulja za 18%, i propan butan gasa za 5%. Ostale cene nisu bitno promenjene.

SAVET GRAĐANIMA: Pri izboru načina grejanja, tražite pomoć stručnjaka. Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji.

- mesto za reklamu -
IZVORAgencija za energetiku Republike Srbije