Projekat Probudi Dunav unaprediće nautički turizam u Kladovu – U planu otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa

1302
0
Đerdapska klisura
Đerdapska klisura, foto: www.timokpress.rs

Predstavnici Agencije za upravljanje lukama razgovarali su sa predsednikom opštine Kladovo Sašom Nikolićem o razvoju međunarodnog putničkog i linijskog saobraćaja u toj lokalnoj samoupravi, piše portal e Kapija.

Srđa Lješević, rukovodilac Centra za lučku delatnost u Agenciji, naveo je da je Agencija 2017. godine pokrenula projekat Probudi Dunav koji za cilj ima promociju kruzinga u Gornjem i Donjem Podunavlju kroz otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa i povezivanje lokacija koje leže na obali najznačajnije evropske reke. Dodao je da je tokom prve faze projekta, između ostalih, u rad pušteno i međunarodno putničko pristanište u Kladovu.

„U skladu sa akcionim planom Vlade, nastavićemo da afirmišemo mnogobrojne mogućnosti Dunava, kako bismo unapredili međunarodni i domaći putnički saobraćaj. Kladovo predstavlja jedinstven spoj prirode i istorije i želimo da najznačajnije znamenitosti kao što su Trajanova tabla i tvrđava Fetislam, predstavimo turistima koji našu zemlju posećuju kruzerima. Posebnu pažnju posvetićemo linijskom saobraćaju, imajući u vidu da je 2019. godine na inicijativu Agencije, uspostavljena brodska linija između Kladova i Turn-Severina, kada je prevezeno više od 6.000 putnika. Očekujemo da će, nakon normalizacije epidemiološke situacije, ova linija biti podjednako popularna kod turista iz Srbije i Rumunije“ – naglasio je Lješević i najavio planove Agencije koji predviđaju potpuno infrastrukturno opremanje preostalih međunarodnih putničkih pristaništa na Dunavu i Savi u Srbiji u iduće dve godine.

Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić rekao je da je ta lokalna samouprava privilegovana učešćem u projektu Probudi Dunav u okviru koga se, u saradnji sa Agencijom radi na promociji nautičkog saobraćaja u istočnoj Srbiji.

„Zajedničkim radom pospešujemo privredni razvoj podunavskih opština, a samim tim promovišemo Podunavlje na turističkoj mapi Evrope. Međunarodno putničko pristanište u Kladovu je značajna turistička destinacija, sa važnom ulogom u kruzing turizmu na Koridoru VII. Opština Kladovo će kroz ovaj projekat aktivno raditi na povećanju kvaliteta i raznovrsnosti turističke ponude. Ulaganjem u rečni saobraćaj doprinosi se bržem privrednom rastu i lokalnom ekonomskom razvoju, na prvom mestu kroz turizam“ – kazao je Nikolić.

Jedna od tema posete bila je i razmatranje adaptacije i opremanja marine u Kladovu, za koju je Vlada Srbije, na predlog Agencije, utvrdila lučko područje. Lješević je istakao da se u narednom periodu očekuju značajne investicije u oblast marina u Srbiji, budući da su one važni nautički objekti. Realizacija razvojnih projekata izgradnje marina doprineće daljem pospešivanju nautičkog turizma u našoj zemlji kao i prihoda od ove privredne grane, zaključeno je na sastanku.