Saša Mirković osuđen na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke paketića

135
0
Zaječar
Viši sud u Zaječaru Foto: www.timokpress.rs

Bivši predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića, kojom je budžet Zaječara oštećen za 14 miliona dinara, potvrdili su u zaječarskom Višem Sudu.

Prema rečima Svetlane Miljković, portparola Višeg suda u Zaječaru Odlukom Višeg suda odbijene su sve žalbe i potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Zaječaru.

„Osnovni sud u Zaječaru je u decembru 2017. osudio Sašu Mirkovića na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a presudom Višeg suda u Zaječaru potvrđena je prvostepena odluka 19. februara 2019. godine“, kaže Miljkovićeva.

Iako je Mirković želeo kućni pritvor, sudije su dosudile drugačije i on će kaznu izdržavati u zatvoru. Kada će se naći iza rešetaka još uvek, kako kažu u Višem sudu, nije poznato.

Istovremeno, Milena Trajković, koja je u to doba bila član Gradskog veća, osuđena je uslovno na osam meseci zatvora.

„Ona je osuđena na uslovnu osudu kojom joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 8 meseci. Istovremeno je određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko u periodu od 3 godine ne učini novo krivično delo“, potvrdila je Miljkovićeva.

Zaječar
Foto: www.timokpress.rs

Podsetimo, Mirković je uhapšen u septembru 2017. godine jer je, u saizvršilaštvu, izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. On je prekoračio granice svojih ovlašćenja i usmeno naložio Mileni Trajković da izvrši nabavku robe. Ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, posredovao je da Gradska uprava od privrednog društva „OFY Company“ DOO Beograd izvrši nabavku robe. Na ovaj način pričinjena je šteta budžetu Grada Zaječara od 13.960.799,90 dinara.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama „Večernjih novosti“, u međuvremenu Mirković je otkazao punomoćje svom advokatu, pa presuda nije mogla da mu bude uručena.

„Mirkoviću je oduzet pasoš i zabranjenio mu je da napušta zemlju, pa on sada na ovaj način izbegava služenje zatvorske kazne. Ukoliko mu se u dogledno vreme ne uruči rešenje Višeg suda, za njim će biti raspisana međunarodna poternica“, pišu „Novosti“.

Mirković se navodno, prema izjavama izvora bliskih istrazi, krije u Makedoniji ili na Kosovu i Metohiji.