Zaječar: Uhapšeni inspektori rada zbog primanja mita!

229
0
policija
Foto ilustracija: Pixabay

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su D.V. (62), rukovodioca u inspekciji rada u Zaječaru i D.P. (64) i V.V. (46), zaposlene u inspekciji, zbog postojanja sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita, prenosi mup.gov.rs.

Osim njih, uhapšeni su i R.M. (73), odgovorno lice preduzeća “Mega zaštita“ zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i M.R. (59), odgovorno lice u preduzeću „Bioenerdži point“ zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo davanje mita.

Uhapšeni D.V, D.P. i V.V. su osumnjičeni da su u dužem vremenskom periodu primili mito u vidu novca u ukupnom iznosu od 28.000 dinara i 500 eura, ali i u vidu poklona i usluga, poput ogrevnog drveta, betonskih kanala, besplatnih lekarskih pregleda u privatnim ordinacijama kako ne bi izvršavali službene radnje poput podnošenja prekršajnih prijava, vršenja inspekcijskog nadzora i drugo.

Neizvršavanje službenih radnji ogledalo se u nepodnošenju prekršajnih prijava, nevršenju inspekcijskog nadzora ili prethodnim najavljivanjem kontrola odgovornim licima.

Osim uhapšenog M.R., po nalogu nadležnog tužilaštva zbog sumnje da su počinili krivično delo davanje mita podnete su krivične prijave i protiv dvadesetdevetogodišnjeg muškarca, odgovornog lica ugostiteljkog objekta „54″, zatim četrdesetogodišnjeg muškarca i tridesetosmogodišnje žene, odgovornih lica u taksi udruženjima „Žuti taksi“ i „Crveni taksi Papi“, i tridesetsedmogodišnjeg muškarca, odgovornog lica „Gradnja Radosavljević“.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, su u prethodna tri dana u više odvojenih akcija uhapsili 20 osoba, dok su protiv još 15 osoba podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su u periodu od 2013. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije, Republički fond PIO i druga pravna lica u ukupnom iznosu od oko milion evra, saopštio je MUP.

Akcije su sprovedene na teritoriji Zaječara, Novog Sada, Čačka, Jagodine, Pančeva, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Vrbasa, Aranđelovca, Smedereva i Požarevca.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivična dela primanje mita, davanje mita, trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara u privrednom poslovanju, falsifikovanje isprave, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću, navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja.