Naslovna Kultura Antika fest: Promocija knjige „Car Galilejac“ i predstava „Opsada i pad Кonstantinopolja“

Antika fest: Promocija knjige „Car Galilejac“ i predstava „Opsada i pad Кonstantinopolja“

29
antika fest
Foto: www.timokpress.rs

U okviru „Antika festa“ sinoć je na kasnoantičkom lokalitetu „Feliks Romulijana“ priređena promocija knjige „Car i Galilejac“. U pitanju je predstavljanje prvog izdanja ove drame Henrika Ibzena u Srbiji posvećene rimskom caru Julijanu Apostati (Otpadniku) koji je želeo da hriščanstvo , koje je u vreme njegove vladavine bilo zvanična religija, zameni paganskim bogovima, kako bi sprečio opadanje rimskog carstva. Ovaj rimski car bio je  veoma obrazovan pa je poznat i kao Julijan Filozof.

Nebojša Bradić
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

O ovoj manje poznatoj drami, koju je Ibzen smatrao svojim najboljim delom govorili su: Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg, Nebojša Bradić, reditelj i Bora Babić, predstavnik izdavača, Akademske knjige iz Novog Sada, a delove iz drame govorili su  glumci Ivan Zarić i Vlado Кerošević.

antika fest
Foto: www.timokpress.rs

U nastavku programa izvedena je scensko-muzička predstava „Opsada i pad Кonstantinopolja“ po tekstu Mihajla Кritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u odličnom izvođenju glumca Tihomira Stanića i Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“.

antika
Foto: www.timokpress.rs

Danas, poslednjeg dana Antika festa u 18.00 sati biće održana promocija  knjige „Metaarheologija“, Staše Babić, u izdanju Clia. Učestvuju: prof. dr Staša Babić, Bora Dimitrijević, arheolog, i Zoran Hamović, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Clio. Od 19.30 publika će moći da pogleda predstavu „Odiseja“ po tekstu Homera. Predstavu je adaptirao i režirao Vlada Кerošević a izvode je studenti Akademije umjetnosti iz Tuzle.

I danas je obezbeđen besplatan autobuski prevoz od Zaječara do Romulijane. Polasci su u 17.00 i u 18.00 sati ispred Amana.

Organizatori „Antika festa“ su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i „Dunav fest“ u saradnji sa Narodnim muzejem iz Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

- mesto za reklamu -
IZVORNarodno pozorište Timočke krajine - Centar za kulturu "Zoran Radmilović" Zaječar