„Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića“ oduševili publiku na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru

Dramu je po romanu Miroslava Krleže „Povratak Filipa Latinovića“ napisala Ana Tonković Dolenčić, a u ulozi Bobočke-fatalne Krležine, literarne persone, predstavila se Ecija Ojdanić.

215
0
FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović"

Drama „Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića“ u izvođenju kazališta „Moruzgva“ iz Zagreba, oduševili su zaječarsku publiku četvrte večeri na Festivalu malih pozorišnih formi.

Ecija Ojdanić – glumica; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Dramu je po romanu Miroslava Krleže „Povratak Filipa Latinovića“ napisala Ana Tonković Dolenčić, a u ulozi Bobočke-fatalne Krležine, literarne persone, predstavila se Ecija Ojdanić – osnivačica kazališta „Moruzgva“ i jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica koja se do sada dva puta okušala u Krležinim dramama kao: Melita u „Ledi“ i kao Anka u „Kraljevu“. Uz Eciju Ojdanić u predstavi glumi i Vilijam Miličević kao Filip, dok režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.

„Povratak Filipa Latinovića“ smatra se prvim hrvatskim modernim romanom. Krleža je u njega utkao svoja promišljanja o modernom slikarstvu, a sve to kroz lik rastrzanog i nestabilnog umetnika. U njegov život ušunjava se jedna dama sumnjivog morala. Ta dama je Ksenija Radajeva-Bobočka, naslovna junakinja ove predstave. Bobočkina sudbina je i mala studija o slobodi, gde se postavlja pitanje je li sloboda cilj ili samo sredstvo.

Ecija Ojdanić – glumica; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

„Svaka žena htela bi, barem na dan, biti uzbudljiva i slobodna kao Bobočka. Svaki muškarac hteo bi, bar na dan biti sa njom. Ja sam jako sretna što oživljavam jednu takvu zanimljivu, kontradiktornu žensku ličnost. Rad na ovoj monodrami shvatila sam kao studiju o slobodi, zapravo koliko se isplati živeti da bi je imao. Dosta je teško i krvavo platila Boba taj svoj put, nošena nekom svojom unutrašnjom potrebom za rušenjem normi i nekonvencijalnim načinom života. Iako je prešla težak put od građanskog luksuza do siromaštva i bede, ona ostaje dosledna sebi nošena svojom unutrašnjom potrebom za ljubavlju i strašću, i to je ono što je fascinantno“, kaže Ecija Ojdanić, glumica.

Monodrama „Bobočkina priča ili drugih sto stranica Filipa Latinovića“, doživela je u ovih šest godina postojanja više od sto izvođenja širom sveta. Predstava  je ovenčana brojnim nagrada: grand pri u Bitoli, grand pri na Festivalu monodrame u Peći, nagrada u Ukrajini.

Pete večeri Festivala malih pozorišnih formi publika će moći da pogleda psihološku duodramu „Iz početka“, po motivima drame „Square One“ oskarovca srpskog porekla Stiva Tešića. Igraju Ana i Miloš Tanasković, glumci zaječarskog pozorišta „Zoran Radmilović“. Duodrama počinje od 18 sati u Domu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac.