Dani Zorana Radmilovića: Press u Ateljeu 212 u Beogradu

U Ateljeu 212 u Beogradu u sredu, 10.oktobra održana je konferencija za novinare na kojoj je bilo reči o 27. pozorišnom festivalu " Dani Zorana Radmilovića", koji će biti održan od 14. do 22. oktobra u Zaječaru .

182
0
Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centr za kulturu “Zoran Radmilović”

“Dani Zorana Radmilovića” našli su svoje mesto u pozorišnom životu Srbije, ali po svom programskom određenju ne pripadaju samo našem prostoru već prelaze granice i na svoj način dobro komuniciraju i sa drugim  pozorišnim sredinama –  rekao je na konferenciji Nebojša Bradić, predsednik stručnog žirija 27. festivala “ Dani Zorana Radmilovića“

Nebojša Bradić, predsednik stručnog žirija 27. festivala “ Dani Zorana Radmilovića“ Foto: Printskrin Youtube/Pozoriste Zajecar

Okolnost da Festival ima nekoliko značajnih predstava nacionalnih teatara, od Narodnog pozorišta u Beogradu do Narodnog pozorišta “Ivan Vazov” iz Sofije, potom  Narodnog pozorišta iz Sarajeva i pozorišta iz Banjaluke, a onda naravno i pozorišta “Kerempuh” iz Zagreba govori o tome da ćemo imati prilike da vidimo jedan od najboljih festivala ove godine u Srbiji, rekao je Bradić.

Vladimir Đuričić v.d. direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović” Foto: Printskrin Youtube/Pozoriste Zajecar

Umetniči savet na čijem je čelu srpski  dramski pisac Željko Hubač , i u čijem su sastavu i Miran Hajoš iz Hrvatske i Pavlinka Trifonova iz Bugarske, pomogli su da program festivala bude ovako dobar, rekao je Vladimir Đuričić  v.d. direktora Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović”. Zaječar je poznat po festivalskom duhu i po tome da se sve karte prodaju za par dana, rekao je Đuričić i dodao da će i ovoga puta sale biti pune i da će festivalska atmosfera biti onakva na kakvu smo navikli. Zaječar će tih 9 dana biti prestonica kulture Srbije.

Konferencija za novinare u Atelju 212 u Beogradu ; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”

Predsednik Umetničkog Saveta festivala  Željko Hubač apostrofirao je izuzetnu energiju ljudi koji ove godine organizuju Festival I misli da će po svom program biti najbolji za poslednjih 20 godina.

Ivan Bekjarev, predsednik žirija 1. Festivala malih pozorišnih formi, koji će u Domu kulture u Kotlujevcu biti održan od 15. do 20. oktobra naglasio je da će na repertoaru festivala biti samo nagrađene monodrame i duo drame .

Ivan Bekjarev i Miloš Šobajić Foto: Printskrin youtube/Pozoriste Zajecar

“Izuzetna mi je cast što će moje slike biti sastavni deo festivala posvećenog Zoranu Radmiloviću”, rekao je poznati srpski slikar Miloš Šobajić, čija će izložba slika biti otvorena u okviru pratećeg programa festivala.

27.Festival “Dani Zorana Radmilovića” otvoriće zaječarsko Pozorišta premijerom predstave “Audijencija/Vernisaž” Vaclava Havela u režiji Božidara Đurovića, a zatvoriće kineska Folklorno –plesna grupa iz provincije Henan, koja će nastupiti u čast nagrađenih, istaknuto je na press-konferenciji u Ateljeu 212 u Beogradu.