Naslovna Kultura Dani Zorana Radmilovića: „Smederevo 1941.“

Dani Zorana Radmilovića: „Smederevo 1941.“

20
Predstava
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilavić" Zaječar

Trećeg dana Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru publika je bila u prilici da pogleda predstavu „Smederevo 1941.“, posvećenu glumcima Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada nastradalim u smederevskoj eksploziji 5. juna 1941. godine.

Bio je četvrtak, pijačni dan u Smederevu, godina ratna – 1941. Između šestoaprilskog bombardovanja, koje je označilo početak Drugog svetskog rata u Кraljevini Jugoslaviji, i tog 5. juna prošlo je dva meseca tokom kojih se država raspala. Ipak, život se nastavio. A onda se u 14 sati i 10 minuta prolomila eksplozija koja je Smederevo pretvorila u srpsku Hirošimu. U vazduh je odleteo 430 vagona oružja i municije, lagerovanih u Smederevskoj tvrđavi, načinivši krater širine 100 metara, dublji od 15 metara. U eksploziji je živote izgubilo nekoliko hiljada ljudi, među kojima i sedamnaest članova glumačkog ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, tadašnjeg Narodnog pozorišta Dunavske banovine Кneza Namesnika Pavla.

Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Otkrivajući moguće poslednje trenutke u životima glumaca, drama Ane Đorđević, uspešno izvedena na 29. „Danima Zorana Radmilovića“, svedoči o sudbini glumaca u dramatičnim vremenima. Probirljiva zaječarska publika je dobro prihvatila predstavu, a pojedinim gledaocima potekle su i suze.

Tanja Pjevac, foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

„Zoranov brk“ za najboljeg glumca u predstavi žiri je dodelio Tanji Pjevac. Glumica ističe da joj je ovo prva nagrada i da joj neizmerno mnogo znači.


„Predstavu smo radili jako ozbiljno i dugo. Ana je napravila jedan divan spoj istorijskih činjenica i onoga što je ona izmaštala kao mogućnost uzroka eksplozije. Dopala mi se paralela između zločina i kazne i teme u predstavi, samim tim odgovornosti za zločin u svakome od nas. S obzirom na to da smo imali uvid u arhive sa podacima o glumcima koji su poginuli u toj užasnoj nesreći imam utisak da smo uradili nešto što su oni zaslužili“, ističe Tanja Pjevac.

Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Izvođenju predstave u zaječarskom pozorištu predhodila je promocija istoimene knjige Ane Đorđević i feljtona „Stradanje glumaca SNP-A u Smederevu 1941.“ autora Aleksandra Saše Milosavljevića, urednika izdavačke delatnosti SNP-A i teatrologa.

Milosavljevićev feljton, publikovan u novosadskom „Dnevniku“, na osnovu dokumenta rekonstruiše smederevsku tragediju. Na promociji su govorili Dr Zoran Đerić, upravnik SNP-A i Saša Milosavljević.

- mesto za reklamu -
IZVORNPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar
Prethodni tekstUrnebesna komedija „Dr Feler“ publiku nasmejala do suza
Sledeći tekstKvar na zaječarskom toplovodu, nastavak grejanja u toku dana