Naslovna Kultura Festival hrišćanske kulture: Izložba „Svete žene“ u zaječarskom muzeju 9. septembra

Festival hrišćanske kulture: Izložba „Svete žene“ u zaječarskom muzeju 9. septembra

41
Narodni muzej
Foto: www.timokpress.rs

Peti po redu Festival hrišćanske kulture biće svečano otvoren u sredu, 9. septembra u 19 sati izložbom „Svete žene“ autora Marije Vukosavljević u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“.

Na izložbi će biti prikazane ikone rađene u tehnici veza na recikliranim materijalima koji su nekada upravo bili deo odeće žena koje su na određen način odbacile starog čoveka i ogrnule se haljinama vrline i dobrih dela. Odbačeni svileni kostimi, košulje, haljine – sada poprimaju novi oblik i umesto nekadašnje svetovne, dobijaju duhovnu ulogu. Tako i žene koje su ih nosile nekada, uživajući u svojoj taštini, sada vode potpuno nove živote, kao hrišćanke, monahinje, igumanije, a neke grade svoj put i dalje u svetu, samo sa novim duhovnim težnjama.

Svete žene

Te haljine napunjene različitim energijama, kroz ikonološku predstavu se i same transformišu i dobijaju nove duhovne sadržaje, navodi se u katalogu izložbe.

Iz Narodnog muzeja najavljuju i da će episkop timočki Ilarion služiti sa sveštenstvom svetu liturgiju na temeljima ranovizantijske bazilike na arheološkom nalazištu Felix Romuliana, trećeg dana Festivala, u petak 11. septembra, kada se obeležava spomen Usekovanja glave Sv. Jovana Krstitelja.

- mesto za reklamu -
IZVORNarodni muzej "Zaječar"