Naslovna Kultura Kopije fresaka Bogorodice Ljeviške i Gračanice u Zaječaru

Kopije fresaka Bogorodice Ljeviške i Gračanice u Zaječaru

kopija fresaka
Izložba "Da se ne zaboravi" , Foto: www.timokpress.rs
„Da se ne zaboravi“ naziv je izložbe kopije fresaka, koja je sinoć otvorena u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru.

Izloženo je dvadesetak kopija fresaka iz Bogorodice Ljeviške i Gračanice. Bogorodica Milostiva sa Hristom-Hraniteljem prizrenskim, portreti Nemanjića, kao i detalji ciklusa Velikih praznika, parabola i Hristovih čuda, dela su Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Sveti Petar Sarajevski, a koja su nastala u 2018. i 2019. godini.

kopija fresaka
Foto: www.timokpress.rs

O freskama i kulturnom nasleđu našeg naroda na Kosovu i Metohiji kao i o radovima njegovih učenika govorio je na otvaranju izložbe profesor Goran M. Janićijević.

Profesor Goran M. Janićijević i otac Igor Ivković , Foto : www.timokpress.rs

Kako je istakao, ova izložba ukazuje na molitveno sećanje koje je povezano sa pogromom Srba na Kosovu i Metohiji od 17. do 19. marta 2004. godine. Pogrom je podrazumevao i uništavanje crkava i manastira, fresaka i ikona – dela naše i svetske kulturne baštine.

Foto: www.timokpress.rs

Pod sloganom „Da se ne zaboravi“ od 2005. godine održavaju se izložbe sa pratećim programima kojima se obeležava godišnjica pogroma Srba na Kosovu i Metohiji.

Izložba „Da se ne zaboravi“ u zaječarskom muzeju , Foto: www: timokpress.rs

Postavke kopija fresaka sa Kosova i Metohije su u prethodnom periodu prezentovane i van Srbije, kako bi se i svetskoj javnosti predočili ovi sadržaji. Naročito su bile zapažene izložbe u Kulturnom centru Bavarske Gastaig u Minhenu, kao i u pravoslavnim srpskim hramovima u Bostonu i Njujorku, rekao je Janićijević na otvaranju izložbe.

Izložba „Da se ne zaboravi“ može se razgledati u zaječarskom muzeju do 15 aprila.

kopije fresaka
Simeon Nemanja iz Bogorodice Ljeviške, Božidarka Drobnjak , Foto : www.timokpress.rs