Nagrada za životno delo Dušici Živković, etnologu i nekadašnjoj direktorki knjaževačkog muzeja

176
0
Dušica Živković, etnolog Zavičajnog muzeja u Knjaževcu
Etnolog Dušica Živković, foto: Zavičajni muzej Knjaževac

Zavičajni muzej Кnjaževac sa velikim zadovoljstvom obaveštava javnost da je Dušica Živković, muzejski savetnik etnolog, dugogodišnji kustos i direktor Zavičajnog muzeja Кnjaževac, nekadašnji vršilac dužnosti direktora Etnografskog muzeja u Beogradu i nekadašnja pomoćnica ministra za kulturno nasleđe, dobitnica nagrade „Borivoje Drobnjaković“ Etnografskog muzeja u Beogradu.

Ova nagrada dodeljuje se za životno delo za ukupni izuzetni naučni doprinos pojedinaca iz oblasti etnologije, antropologije, a posebno za izuzetni doprinos u etnološkoj muzeologiji.

Dušica Živković je karijeru u oblasti zaštite kulturnog nasleđa započela kao prvi kustos i etnolog Zavičajnog muzeja Кnjaževac 1979. godine. Svojim radom doprinela je proučavanju i očuvanju kulturnog nasleđa knjaževečkog kraja ali i valorizaciji i prezentaciji materijalne i nematerijalne kulture istočne Srbije. Inicirala je i učestvovala u osnivanju Zavičajnog muzeja Кnjaževac, Muzeja grada u kući Ace Stanojevića i Arheo-etno parka u Ravni.

U saradnji sa lokalnom zajednicom i stručnim timom muzeja pokrenula je brojne kulturne programe i manifestacije koje su pored očuvanja i prezentacije bogatog kulturnog nasleđa imale za cilj i podizanje svesti lokalne zajednice o značaju očuvanja kulturne baštine.

U toku duge i plodne karijere Dušica Živković, muzejska savetnica etnolog je svojim vizionarskim, multidisciplinarnim pristupom unapredila oblast zaštite kulturnog nasleđa, inspirisala je i uticala na formiranje generacija mladih muzealaca i profesionalaca.

I kako u obrazloženju za dodelu nagrade stoji : „Sveukupno sagledano, koleginicu Dušicu Živković možemo s punim pravom da nazovemo „kompletnim profesionalcem“. Nagrada „Borivoje Drobnjaković“ za životno delo više je nego zaslužena!“