Narodni muzej Zaječar obeležio svoj dan

U sredu, 27. marta 2019. godine Narodni muzej „Zaječar“ obeležio je godišnjicu osnivanja i slavu Sveti Benedikt Nursijski.

234
0
muzej
Narodni muzej "Zaječar" , Foto: www.timokpress.rs
Narodni muzej „Zaječar“ obeležio je svoju slavu Sveti Benedikt Nursijski i 68 godina od svog osnivanja.

Nakon svečanog čina rezanja slavskog kolača kolegama i prisutnim gostima obratila se Maja Živić, direktorka ove ustanove. Ona je podsetila na značaj ove kulturno-istorijske institucije govoreći o aktivnostima koje je Muzej sproveo u prethodnom periodu.

muzej
Foto: www.timokpress.rs

Narodni muzej u Zaječaru, osnovan je 27. marta 1951. godine, kao Gradski muzej od strane Gradskog narodnog odbora opštine.

Prvi upravnik muzeja bio je Vekoslav Popović, koji je između ostalog i najzaslužniji što je Gamzigrad 15. maja 1953. godine počeo da se istražuje. Inače, Vekoslav Popović je po obrazovanju bio slikar a ne arheolog.

Muzej u Zaječaru uspešno funkcioniše 68 godina i čini stub kulture u ovom gradu. Mi se trudimo da to tako bude raznovrsnim sadržajima počev od galerijske i izlagačke delatnosti, gde imamo ne samo poznata i afirmisana imena nego i mlade umetnike, preko raznih aktivnosti promocija knjiga, koncerata, promocija stručnih i naučnih publikacija, rekla je u svom obraćanju Maja Živić, direktorka ove ustanove.

Ovo je ipak muzej kompleksnog tipa u kojem rade različiti stručnjaci, arheolozi, istoričari, istoričari umetnosti, etnolozi. Imamo i dokumentaristu a od pre par godina i odeljenje nematerijalne baštine i konzervatorsku radionicu. Zaista se trudimo da radimo na dobrobiti ovoga grada i uopšte same kuće sobzirom na činjenicu da se staramo o jednom spomeniku koji je svet prepoznao kao deo svoje kulturno istorijske baštine a to je svakako Feliks Romulijana, istakla je direktorka.

muzej
Benedikt Nursijski, ikona, Foto: www.timokpress.rs

Od prošle godine i uz blagoslov vladike Gospodina Ilariona zaječarski muzej je za slavu uzeo Svetog Benedikta Nursijskog. Inače, sv. Benedikt je bio veliki zaštitnik kulturno istorijskih spomenika i kulture. Prepodobni Benedikt Nursijski proslavlja se 27. marta kada je i godišnjica osnivanja zaječarskog muzeja.

Kolektiv Narodnog muzeja „Zaječar“, Foto: www.timokpress.rs