Održan prvi dan festivala „Vlaške lepote Balkana“ (FOTO)

138
0
FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović"

„Vlaške lepote Balkana“ naziv je dvodnevnog festivala koji se održava prvi put u Velikoj Jasikovi kod Zaječara.

U okviru ove nove manifestacije, prvog dana održano je takmičenje u izvođenju izvornih vlaških pesama, na kome je učestvovovalo 13 takmičara, u dve kategorije, sa i bez muzičke pratnje. Festival je otvorila Elena Petrović, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

Prema izboru žirija, kojim je predsedavao Zoran Katić, etnomuzikolog, u kategoriji bez muzičke pratnje (akapela) najbolji izvođač izvornih vlaških pesama je Katica Todorović, dok je drugo mesto pripalo Anđeliji Čerkaso, a treće Zorici Dudejević.

U kategoriji sa muzičkom pratnjom najbolji izvođač izvornih vlaških pesama je Srećko Prvulović. Drugo mesto osvojio je Stava Gerginović, a treće Ljubica Krinić.

U pripremanju kačamaka najuspešnija je bila Nada Jeremić iz  Vražogrnca. Odličnim izvođenjem spleta narodnih igara istakla su se kulturno-umetnička društva „Graničar“ iz Halova i „Penzioner“ iz Zaječara.

Organizatori festivala su: Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Turistička organizacija grada Zaječara i Mesna zajednica Velika Jasikova, a pokrovitelj je Grad Zaječar.