Održana promocija stripa „Do pakla i nazad“ u Zaječaru

127
0
FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović"

U galeriji Doma kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac održana je promocija stripa i otvaranje izložbe stripa „Do pakla i nazad“ (Epopeja srpske vojske u Prvom svetskom ratu). Ovim izdanjem, na sebi svojstven način, Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, dala je svoj doprinos jednom od naznačajnijih događaja s početka prošlog veka. Ovo je svakako najsveobuhvatnije izdanje stripa vezano za Veliki rat (1914-1918) objavljeno ove godine u Srbiji.

U uvodnoj reči, urednik stripa Miloš Petković je istakao značaj ovog kapitalnog izdanja. Istoričar Jelici Ilić je obrazložila sa naučne strane povezanost ovog izdanja sa istorijskim činjenicama i potvrdila da scenarista i autori stripa ne odstupaju od stvarnih događaja i likova kao i da fiktivni elementi na najbolji mogući način oplemenjuju ovu antologiju kratog stripa posvećenog Velikom ratu.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Priređivač i scenarista stripa „Do pakla i nazad“ Marko Stojanović je u svom obraćanju ukazao da se u ovom izdanju najbolji zaječarski i srpski crtači stripa potpisuju kao autori (Jovan Stojanović – John Radley), Dragan Stokić Rajački, Srđan Todorović, Darko Nikolić, Nikola Mitrović Kokan, Dejan Stanković, Ivan Stojanović Fiki, Danko Dikić, Nikola Matković, Aleksandar Anđelković, Dražen Kovačević, Mijat Mijatović, Leonid Pilipović, Miroljub Milutinović Brada, Milan Drca, Vladan Zervanov, Stefan Katanić, Sabahudin Muranović, Velibor Stanojević, Borivoje Grbić, Milorad Vicanović Maza, itd), a da su recenzenti istoričari dr Aleksandar Uzelac, naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu (Srbija) i dr Perica Hadži Jovančić sa Fakulteta za istoriju/Volfson koledž/Univerzitet Kembridž (Engleska).

Marko Stojanović je istakao da je ovo prva promocija stripa posle Beograda.

Organizatori promocije su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Udruženjem ljubitelja stripa i pisane reči „Nikola Mitrović Kokan“ iz Leskovca, a pokrovitelj Grad Zaječar.