Održana prva smotra folklornih ansambala Srbije u Zaječaru

149
0
smotra folklora
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

U Centru za kulturu u Kotlujevcu sinoć je održana prva smotra folklornih ansambala Srbije „Razvilo se kolo kraj Timoka“. Učestvovali su folklorni ansambli iz Knjaževca, Boljevca, Sokobanje, Paraćina, Zrenjanina i Zaječara.

defile
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Prema oceni žirija prvo mesto podelila su dva folklorna ansambla: „Kolo“ iz Knjaževca i „Balkanski biseri“ iz Farkaždina kod Zrenjanina. Oni su stekli pravo učešća na Međunarodnoj smotri folklora u Tekiji kod Paraćina.

Učesnike smotre i publiku pozdravila je Elena Petrović, pomoćnica gradonačenika Zaječara. Ona je, između ostalog, naglasila da su folklorni ansambli najbolji čuvari narodne tradicije.

defile
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Prema rečima Nenada Petkovića, rukovodioca Gradskog folklornog ansambla „ZORA“ ovakva smotra folklornih ansambala nikada do sada nije bila u Zaječaru niti u Timočkoj Krajini. Cilj ove manifestacije je očuvanje srpske kulture, tradicije i baštine.

Smotri je predhodio veličanstveni defile učesnika koji se kretao od zaječarskog pozorišta do gradske uprave, kako bi Zaječarci i njihovi gosti mogli videti bogatstvo narodnih nošnji.

Inače, zbog najavljenih loših vremenskih prilika smotra nije održana na Popovoj plaži, već u Centru za kulturu u Kotlujevcu.

Organizator još jedne nove manifestacije je Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj Grad Zaječar.