Naslovna Kultura Otvorena izložba „Naša istorija, naša sećanja“ u Negotinu

Otvorena izložba „Naša istorija, naša sećanja“ u Negotinu

10
FOTO: negotin.rs

Žan-Batist Кizen – direktor Francuskog instituta u Beogradu i savetnik ambasade Republike Francuske u Srbiji za kulturnu i nacionalnu saradnju, otvorio je u galeriji negotinskog Doma kulture izložbu „Naša istorija, naša sećanja“.

Izložba predstavlja fotodokumentarna svedočansta o istorijskim danima oslobađanja Srbije u Velikom ratu i donosi sećanja građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francuskog instituta u Beogradu i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije.

U svom obraćanju Žan–Batist Кizen, istakao je da se ulaže poseban trud kako bi se vratila kolektivna sećanja u Francuskoj, na veliki doprinos koji je srpska vojska dala na Istočnom frontu i širenju prijateljstva između dva naroda koje je u jednom periodu bilo zaboravljeno.

Na otvaranju izložbe govorila je i Tatjana Panić – član Opštinskog veća zadužena za kulturu, koja je ukazavši na značaj čuvanja sećanja na istorijske dane, u jesen 1918.godine, kada je nakon četiri teške ratne godine izvojevana sloboda, poručila da dugujemo veliku zahvalnost našim slavnim precima i francuskom narodu čiji su vojnici pomogli u oslobađanju naše zemlje.

Prisutne je potom, na događaje koji su obeležili dane oslobađanja Negotina, podsetio Nenad Vojinović – direktor Istorijskog arhiva Negotin. O izložbi je govorio koautor, istoričar, naučni savetnik pri Institutu za savremenu istoriju u Beogradu dr Stanislav Sretenović, koji je istakao da mnoge srpske porodice neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu i da njihova sećanja svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.

Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 2018. godine, a tekstovi o oslobađanju i fotorafije nekoliko gradova Srbije među kojima je i Negotin, prikupljeni su zahvaljujući saradnji lokalnih samouprava.

FOTO: negotin.rs

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima, muzejima i bibliotekama gradova Beograd, Кladovo, Кnjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar.

Istorijski arhiv Negotin organizovao je ovu izložbu uz pomoć Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Izložba „Naša istorija, naša sećanja“prvih dana decembra seli se iz Negotina za Beograd gde će je, u okviru programa posete francuskog predsednika Srbiji, pogledati prvi čovek Francuske Emanuel Makron.

FOTO: negotin.rs
- mesto za reklamu -
IZVORnegotin.rs