Počela turistička sezona na Feliks Romulijani

228
0
Feliks Romulijana
Feliks Romulijana Foto: www.timokpress.rs
Brojne aktivnosti i novine

Na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana nedaleko od Zaječara počela je ovogodišnja turistička sezona. Od 1. aprila do 1. decembra posetioce očekuju brojne aktivnosti ali i neke novine.

Virtuelne razglednice i virtuelni vodiči

Uz pomoć multimedijalne tehnologije, u okviru takozvane proširene stvarnosti, posetioci će moći da otkopaju neke mozaike, da slušaju cara Galerija kako priča o svojoj palati ili boginju Kibelu koja govori o svom hramu. Ove novine biće predstavljene u okviru manifestacije „Muzeji Srbije od 10 do 10“ koja se održava od 13. do 19. maja.

feliks Romulijana
Glava Gaja Valerija Maksimijana Galerija, crveni porfirit , Foto: www.timokpress.rs
„Put rimskih careva i dunavski put vina“ – Dan Romulijane

U okviru projekta Dunavskog centra za kompetenciju „Put rimskih careva i dunavski put vina” biće organizovan i Dan Romulijane najavila je Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“.

Feliks Romulijana
Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“ , Foto: www.timokpress.rs

“Ovaj projekat obuhvata dvadeset arheoloških lokaliteta i dvanaest vinskih regiona iz Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije. U okviru toga ćemo krajem maja napraviti Dan Felix Romulijane gde ćemo probati da rekonstruišemo svakodnevni život i sve ono što se radilo u to neko vreme.  Napravićemo rimsku kuhinju, ali kao fuziju sa srpskom i vlaškom,  jer ona nije baš prijemčiva za naše ukuse. Imaćemo rimske frizure, radionicu za izradu mozaika i keramike, muziku…“

Sve više stranih turista posećuje Feliks Romulijanu

Kasnoantički lokalitet Feliks Romulijana imao je u prošloj sezoni nešto preko 30.000 posetilaca. U odnosu na ranije sezone primetan je i značajan rast stranaca. U muzeju kažu da već imaju najavljene ekskurzije i grupe iz inostranstva. Neke od tih grupa ciljano obilaze spomenike koje se nalaze na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine kakav je i Felix Romulijana.

Duže radno vreme od 1. maja

Kapije Feliks Romulijane otvorene su za posetioce od 9 do 17 sati a od prvog maja od 8 do 20 sati, dok će radno vreme muzeja u Zaječaru biti od 8 do 18 sati.

Zaječarci će i u ovoj sezoni moći da besplatno posete Felix Romulijanu sa svojim gostima. Besplatan ulaz u Romulijanu i gradski muzej imaće i zaječarski školarci.