Počeo Sabor frulaša u Grljanu

946
0
Sabor frulaša u Grljanu
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović"

Sinoć je u Grljanu počeo 37. Sabor frulaša koji se održava od 5. do 6. avgusta. Prve predfestivalske večeri nastupilo je šest kulturno umetničkih društava iz: Vražogrnca, Halova, Zvezdana, Gradskova, Кoprivnice i Gamzigrada.

Učesnike programa i veliki broj posetilaca manifestacije pozdravila je Elena Matković, gradska većnica za kulturu.

Elena Matković, foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Кulturno-umetničkom programu predhodio je veliki defile učesnika kroz selo.

Jedna od najstarijih smotri u Srbiji, Sabor frulaša u Grljanu, nastavlja se večeras učešćem takmičara na tradicionalnim narodnim duvačkim instrumentima: frula, okarina, duduk, gajde, kaval, dvojnice i klanet, u dve kategorije: do 16 godina i od 16 godina.

Sabor frulaša u Grljanu
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Odluke o najboljim izvođačima na pojedinačnim tradicionalnim duvačkim instrumentima doneće tročlani žiri u sastavu: Zoran Кatić, etnokoreolog, Aleksandra Todorović Rašković, etnomuzikolog i Vitomir Stanojević, poznati frulaš. Najbolji učesnici biće selektovani za Sabore narodnog stvaralaštva Srbije u Topoli i Gornjem Milanovcu. U revijalnom delu programa nastupiće GFA „ZO-RA“ iz Zaječara, КUD-ovi „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora i „Zoran Gajić“ iz Rgotine, kao i pevač tradicionalnih pesama iz Grljana Ljubinko Todorović.

Početak kulturno-umtničkog programa je u 20.00 časova.

Organizator ove manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Кrajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Grljan, a pokrovitelj je grad Zaječar.

IZVORNPTK "Zoran Radmilović" Zaječar
Prethodni tekstZa vikend veoma visoke temperature, od ponedeljka kratkotrajne nepogode
Sledeći tekstBesplatan prevoz do Romulijane za predstavu Džona Malkoviča