Potpisan ugovor o organizovanju Festivala antičke drame „Antika fest“

204
0
antika fest
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

U zaječarskom pozorištu u petak, 24. maja potpisan je ugovor o organizovanju Festivala antičke drame „Antika fest“ na Romulijani.

Ugovor su potpisali Vladimir Đuričić ispred Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i Nebojša Bradić predstavnik udruženja „Dunavfest Srbija“. U projekat će biti uključen i Narodni muzej u Zaječaru, čija je direktorka Maja Živić, prisustvovala ovom događaju.

Obnavljanje Festivala antičke drame

Direktor pozorišta Vladimir Đuričić je podsetio da je na prošlogodišnjim Zoranovim danima obećao da će biti obnovljen Festival antičke drame ili „Antika fest“.  Ustanova na čijem je čelu biće zadužena za logistiku a „Dunavfest“ i Nebojša Bradić biće zaduženi za sadržaj programa.

„Naš je cilj da krajem avgusta trodnevni festival „Antika fest“ održi na Romulijani“, istakao je Đuričić. On je dodao da je ovo osnovni, uopšten ugovor o saradnji  koji će važiti 5 godina. Za svaku godinu biće potpisan konkretan ugovor.

antika fest
Nebojša Bradić i Vladimir Đuričić Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

„Pored podrške institucija kulture koja je nesumnjiva, mi podršku za ovaj projekat imamo i od gradskih vlasti, jer smo još prošle godine Bradić i ja razgovarali sa gradonačelnikom Boškom Ničićem. To je u skladu sa politikom da Romulijana kao jedan biser bude što više iskorišćena na pravi način. Antika fest je jedan od načina da se Romulijana stavi u funkciju kulture i turizma.“, rekao je Đuričić.

Direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“ Maja Živić istakla je da je najvažnije da se Feliks Romulijana koja je na UNESKOVOJ listi, afirmiše malo više kao mesto jednog trajanja i jednog kontinuiteta života, kao jedno živo nasleđe i da u različitim sferama bude prisutna u našem životu.

Predstavnik Dunavfesta, Nebojša  Bradić je podsetio da su 5 godina sa muzejem radili „Antiku fest“ u specifičnim okolnostima. Pravljen je program koji je povezivao antičko nasleđe Zaječara i istočne Srbije sa savremenom produkcijom.

Bradić je izrazio uverenje da će povezivanje različitih manifestacija koje se organizuju na različitim lokalitetima dunavskih tvrđava, antičkih lokaliteta i savremenih objekata omogućiti da imamo jedno bogato kulturno leto.

Antika fest biće održan na Romulijani krajem avgusta

Kroz mesec dana biće objavljen celokupni program „Antika festa“ za 2019. godinu. Ono što je izvesno je premijera Euripidovih „Žena iz Troje“.