Potpisan ugovor o sa-osnivanju Međunarodne filozofske škole „Feliks Romuliana” u Zaječaru

116
0
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

U Gradskoj upravi u Zaječaru potpisan je ugovor o sa-osnivanju Međunarodne filozofske škole „Feliks Romuliana”. Ugovor je potpisan između Narodnog pozorišta Timočke Кrajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović” iz Zaječara i Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja.

„Do sada nije bilo zvaničnog dokumenta o osnivanju škole i ovo je prvi put da se potpisuje takav ugovor. Filozofska škola radila je u dva navrata: od 1993. do 1999. godine i od 2006. do 2017. godine. Prvi put će škola imati osnivačke akte, ugovor i pravnilnik o radu. Cilj je da se obezbede takvi uslovi da škola ne zavisi od društvenih previranja i želje pojedinaca. Ova divna ideja treba da se realizuje bez obzira na personalna rešenja bilo u filozofskom centru, u ustanovi „Zoran Radmilović” ili u gradu Zaječaru”, rekao je Vladimir Đuričić, direktor ustanove „Zoran Radmilović”.

„Škola je jedinstvena, jer su njeni polaznici bili studenti iz svih glavnih univerzitetskih centara u Srbiji. Ona je bila najposećenija škola ovog tipa. Ovu školu su, osim studenata, pohađali i profesori filozofije u srednjim školama i organizovali seminare unutar nje. Od predavača kroz ovu školu prošli su gotovo svi naši istaknuti teoretičari, a bilo je i stranih gostiju. Teme nisu bile čisto akademske, teoretske, već su nalazile spoj između teorije i života. Nadam se da će škola postati regionalna i da će se u njoj uspostaviti dijalog između naših teoretičara i onih iz inostranstva. Samo je dijalog sredstvo razvoja filozofske teorije”, istakao je Slobodan Divjak.

Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Direktor Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja prof. dr Milenko Bodin je istakao da je za njega izuzetna čast da postane direktor Filozofske škole. On je u radu ove škole i ranije učestvovao kao zamenik direktora.

„Ovo je primer kako jedna Gradska uprava i njeni predstavnici iz oblasti kulture i jedna vrsta intelektualne sredine kao što je Filozofski centar, mogu da nađu ne samo zajednički interes već i da prepoznaju nešto što predstavlja nacionalni značaj. Ova škola naime reprezentuje ne samo Zaječar i Timočku Кrajinu, već i Srbiju, jer je odavno prešla njene granice“, kaže prof. dr Milenko Bodin.

U ugovoru je precizirano da grad Zaječar plati samo smeštaj, ishranu i prevoz registrovanih učesnika, kao i štampanje zbornika radova sa Filozofske škole, ali ne i honorare predavača i druge troškove, kako je bilo ranije. Filozofski centar će nastojati da obezbedi sponzore, kako iz zemlje tako i iz inoistranstva koji bi bili voljni da pomognu rad škole.

Održavanje Međunarodne filozofske škole „Feliks Romuliana“ planirano je krajem avgusta i trajaće tri do pet dana, zavisno od broja učesnika, navodi se u saopštenju NPTК CК „Zoran Radmilović”.