Program 53. Mokranjčevih dana u Negotinu

128
0

53. Festival posvećen najpoznatijem kompozitoru, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu – Mokranjčevi dani, biće održan u Negotinu od 15. do 21. septembra, prenosi negotin.rs.

Tokom sedam festivalskih dana, ljubitelji umetničke muzike i Mokranjčevog opusa, biće u prilici da uživaju u mnogobrojnim programima, koje će uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Opštine Negotin i brojnih prijatelja Festivala organizovati negotinski Dom kulture „Stevan Mokranjac“.

Svečano otvaranje Festivala je u subotu 15. septembra 2018. godine, od 17 sati, u Mokranjčevoj rodnoj kući u Negotinu, polaganjem cveća na spomenik najpoznatijeg kompozitora. Nakon toga sledi obraćanje predsednika opštine Negotin Vladimira Veličkovića, a predviđeno je da Festival otvori Ivana Dedić – pomoćnik ministra kulture i informisanja RS. Publici će se besedom obratiti i Aja Jung – direktorka Beogradskog festivala igre, a nakon toga predstaviće se i horovi. Na Gradskom trgu u Negotinu biće postavljena izložba fotografija „Arlemm“.

Od 18 časova u galeriji Doma kulture u Negotinu biće otvorena izložba Miloša Šobajića, iz kolekcije umetničke galerije „Radionica duše“. Od 19 sati u negotinskom Domu kulture, publiku očekuje natpevavanje horova.

U nedelju 16. septembra 2018. u 8 časova, u Crkvi Svete Trojice u Negotinu biće održana Sveta Liturgija, na kojoj će se predstaviti hor Hrama Svete Trojice iz Negotina. Od 11 sati na Gradskom trgu u Negotinu biće održan Koncert klasika.

Za 14 časova, u porti Crkve Svete Trojice u Mokranju kod Negotina, predviđen je kulturno umetnički program, u čast obeležavanja 60 godina Radio Beograda 2.

Od 19 sati u galeriji negotinskog Doma kulture otvaranje izložbe slika sa 20. Likovne kolonije Doma kulture „Eho muzike“. Za 20 časova u Crkvi Svete Trojice u Negotinu zakazan je koncert hora „Collegium Musicum Catholicum“ iz Subotice.

U ponedeljak 17. septembra 2018. u okviru 53. Mokranjčevih dana, od 11 časova publiku na Gradskom trgu očekuje Koncert klasika i nastup Dečijeg hora „Vivak 2015“ iz Negotina.

U 17 sati u Mokranjčevoj rodnoj kući biće otvorena izložba o životu i stvaralaštvu Petra Stojanovića, o kojoj će govoriti kustos i predavač Nataša Špaček.

Od 19 časova na maloj sceni bioskopa „Krajina“ u Negotinu biće održan koncert klavirskog kvinteta „Altro senso“. U 21 sat u Domu kulture, publika će imati prilike da pogleda mjuzikl „Bolivud“ Narodnog pozorišta iz Beograda, po tekstu i režiji Maje Pelević.

Za utorak 18. septembar 2018. od 10 časova predviđen je dirigentski seminar „Od tradicionalnog ka inovativnom“ u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, a od 11 sati na Gradskom trgu koncert hora OMŠ pri Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ iz Negotina. Od 12 sati u Moranjčevoj rodnoj kući, biće održana tribina „Radionica zvuka“ u saradnji sa Radio Beogradom 2.

U 18 časova otvaranje izložbe „Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije“, u Konaku Kneza Todorčeta. Izložba je posvećena prvim arheoakustičkim istraživanjima u Srbiji – ispitivanju odnosa zvuka i graditeljskog nasleđa srednjovekovne Srbije. Autori izložbe su Zorana Đorđević, Dragan Novković i Marija Dragišić, a izložba je urađena u saradnji sa Muzejom Krajine iz Negotina.

Od 20 sati u negotinskom Domu kulture koncert ansambla „Metamorphosis“ iz Beograda. Nakon završetka koncerta, od 22 sata u Domu kulture promocija knjige „U saglasju sa Mokranjcem“ autora Vlaste Mladenovića.

U sredu 19. septembra 2018. od 10 časova u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu nastavak dirigentskog seminara „Od tradicionalnog ka inovativnom“. Od 11 sati na Gradskom trgu predviđen je nastup hora „Vox Dunaris“ iz Rumunije.

Od 12 časova u Mokranjčevoj rodnoj kući biće održana naučna tribina na temu „Rukovedanje u horskim delima Mokranjčevih naslednika druge polovine 20. veka“, a na tribini će govoriti profesor dr Saša Božidarević.

U 20 sati u Domu kulture koncert „Pesmo moja“, veče srpske solo pesme. Nastupiće Snežana Savičić Sekulić (sopran), Iva Mrvoš Anokić (mecosopran) i Strahinja Đokić (klavir). Od 22 časova u Mokranjčevoj rodnoj kući koncert „Večernja serenada“.

Za četvrtak 20. septembar 2018. od 10 sati nastavak dirigentskog seminara „Od tradicionalnog ka inovativnom“ u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

U 11 sati na Gradskom trgu nastup hora Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Negotina, a od 12 časova u Mokranjčevoj rodnoj kući promocija monografije „80 godina Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu“, autora Ivane Perković.

Od 19 časova na maloj sceni bioskopa „Krajina“ koncert vokalne grupe „Constantine“ iz Niša, a od 20 sati u holu Doma kulture koncert hora polaznika dirigentskog seminara „Od tradicionalnog ka inovativnom“.

U 21 sat u Domu kulture koncert Vlatko Stefanovski trio.

U petak 21. septembra 2018. na 53. Mokranjčevim danima, publiku očekuje od 11 sati u holu negotinskog Doma kulture koncert polaznika Male škole opere „d’Iva“. Od 13 časova u Mokranjčevoj rodnoj kući biće održana tribina „Radionica zvuka“.

Za 20 sati previđen je koncert Hora i Simfonisjkog orkestra RTS-a, kao i nastup solista i dečijih horova iz Negotina.

Od 21 sat je svečano zatvaranje Festivala i dodela priznanja, a publici će se obratiti dr Sonja Marinković, selektor Festivala i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.