Promocija knjige „Vitez s kamerom i puškom – Dragiša M. Stojadinović“ u Zaječaru

1241
0
Promocija knjige
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

U foajeu zaječarskog pozorišta u utorak, 24. maja održana je promocija knjige „Vitez s kamerom i puškom – Dragiša M. Stojadinović“ autora Stevana Jovičića, dugogodišnjeg upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

O knjizi su govorili Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta, Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Božidar Marjanović, stručni saradnik Arhiva kinoteke.

Dragiša Stojadinović bio je komita, ratnik, političar, filmski snimatalj, šef kinematografske sekcije srpske vojske, jedan od dragocenih ljudi sa istoka Srbije. Rođen je u Jasenici kod Negotina, a gimnaziju je učio u Zaječaru, pa je tako neraskidivo vezan za oba grada. Njegovo delo je veoma značajno, ali je bio nepravedno zaboravljen jer je bio komita, sve dok o njemu nije objavljena knjiga 1999. godine, a potom i drugo, dopunjeno izdanje 2017 godine, koje je danas predstavljeno.

Bio je kapetan, nosilac Karađorđeve zvezde sa mačevima, čovek koji je osnivač vojne filmske sekcije srpske vojske. Svi filmovi i fotografije koji i danas svedoče o epopeji srpskog naroda na Solunskom frontu su delo njega i njegovih kolega. Snimio je veliki broj dokumentarnih filmova između dva svetska rata među kojima su „Sahrana kralja Aleksandra Karađorđevića“ i „27. mart“. Prvi je upotrebio film u propagandne svrhe, u toku izborne kampanje, bio je i narodni poslanik.

Značajan je i po tome što je bio jedna od učesnika komitske, četničke akcije početkom 20. veka u Makedoniji kada su se Srbi i Bugari borili za prevlast nad delovima umirućeg turskog carstva. Takođe, 17 godina je bio prvak Jugoslavije u streljaštvu, zbog čega ga je, kao najboljeg strelca, Apis angažovao da obučava Gavrila Principa pred atentat na Franca Ferdinanda.

Delove iz knjige na promociji su čitale glumice zaječarskog teatra Nataša Petrović i Marija Stanković.