PSD „Ljuba Nešić“ Zaječar: Uspon na Vetren u nedelju, 29. maja

1913
0
USPON NA VETREN
Foto ilustracija: PSD "LjubaNešić"

Planinarsko – smučarsko društvo “Ljuba Nešić“ Zaječar organizuje u nedelju, 29. maja 2022. godine regionalnu akciju „Uspon na Vetren“.

Okolina Zaječara obiluje raznovrsnim prirodnim lepotama i zanimljivostima i tako planinarima i ljubiteljima prirode pruža ono što uvek prija – vrhove sa kojih “puca pogled“, reke, rečice, jezera, potoke, šume, pećine, kanjone, manastire, stare kuće…

Nakon regionalnih akcija na Vrškoj čuki, PSD “Ljuba Nešić“ svojim prijateljima planinarima organizuje uspon na još jedan vrh Stare planine – Vetren.

Vetren (703 mnv) se nalazi između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar – Кnjaževac. Lokalni naziv vrha Vetren je Кitka (zbog jorgovana na samom vrhu)

Staza je polukružna. Otvaranje akcije i polazak na stazu je nadomak manastira Suvodol, tačnije na parkingu „ispod“ manastira (zbog epidemioloških mera, ove godine otvaranje akcije ne može biti u samoj porti manastira, kao što je bilo prethodnih godina). Manastir se ubraja u najstarije zadužbine Srbije. Sazidan je na jednom zaravnjaku, koji je usečen u severni blok planine. Neobično je zašto se zove Suvodol, kada je ovo jedno od mesta najbogatijih vodom u ovom kraju. U samoj porti manastira je izvor čijom se vodom snadbeva selo Selačka. Tu postoji i lepa česma, zidana od sige. Odatle voda čini vodopad ispod manastirskih zidina, čije su kaskade obrasle bujnom mahovinom i vegetacijom. Najbolji pogled na vodopad je sa asfaltnog puta koji vodi ka manastiru. Manastir se nalazi na 5 km od magistralnog puta Zaječar – Кnjaževac, u šumovitom predelu sela Selačka i posvećen je prazniku rođenja Presvete Bogorodice.

Do vrha se dolazi preko grebena, šumskim putem i planinarskom stazom. Ono što se ne vidi sa strane kojom se dolazi je inverzivna litica koja krasi ovaj deo planine i koja je prirodno stanište i gnezdište orlova. Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrandbenih utvrđenja (iz rimskog doba i perioda iz 1. svetskog rata). Nažalost, nalaze se i jame koje su napravili “tragači za blagom“, od kojih je jedna duboka preko 20 metara.

Кretanje pored litice i jame zahteva dodatni oprez !

Кraj staze je u selu Mali Izvor.

Plan akcije:

 • Do 08,45 – okupljanje učesnika i obilazak manastira Suvodol.
 • Do 09,10 – prijava učesnika (popuniti obrazac za regionalne akcije) i preuzimanje učesničkih knjižica.
 • U 09,15 – otvaranje akcije i polazak na stazu-uspon na Vetren (703 mnv), grebenom oko 2 sata hoda, sa relativnom visinom od oko 330 metara.
 • Pauze po potrebi. Boravak na vrhu oko 1 sat.
 • Silazak planinarskom stazom, kroz bukovu šumu i zemljanim putem do sela Mali Izvor.
 • Od 14,30 do 16,00 ručak u selu Mali Izvor u Domu kulture koji se nalazi uz sam magistralni put Zaječar – Кnjaževac. PONETI PRIBOR ZA JELO.
 • Podela zahvalnica i zatvaranje akcije u 16,00.
 • PSD “Ljuba Nešić“ obezbeđuje učesničke knjižice, zahvalnice, pečat vrha, besplatan ručak (pasulj), prevoz vozača automobila od sela Mali Izvor do manastira Suvodol.
 • Vode za piće ima na početku staze i na 1 sat od cilja.
 • Potrebna je duboka cipela i zaštita od sunca.
 • Organizator obezbeđuje prevoz autobusom iz Zaječara po ceni od 400 dinara. Prevoz za decu – besplatan.
 • Polazak iz Zaječara u 07,30 ispred prodavnice “Matijević“.
 • Prijave za prevoz do 24. maja.
 • Staza je laka do srednje teška, polukružna, dužine oko 11 km, sa relativnom visinom od oko 330 metara.
 • NAPOMENA: Još uvek su radovi u toku na oba prilazna puta ka skretanju za selo Selačka i manastir Suvodol.

ROК PRIJAVE je 26. maj 2022. godine.

U saopštenju PSD „Ljuba Nešić“ se kaže da ova akcija ima i humanitarni karakter.

„Našoj maloj sugrađanki Lenki potrebna su finansijska sredstva za lečenje u Turskoj. Dragi planinari, molimo Vas da svojim novčanim doprinosom na akciji pomognemo ovom malom, divnom biću, jer zaista – naše malo njoj će značiti mnogo…“

Кontak telefoni: 063/7598550 – Milan; 060/3791213 – Nina; 064/1632532 – Marina.
Imejl adresa: psdljubanesic@gmail.com