Naslovna Kultura Rade Šerbedžija proglašen za najboljeg glumca 28. Zoranovih dana

Rade Šerbedžija proglašen za najboljeg glumca 28. Zoranovih dana

Rade ŠErbedžija
Foto: Tatjana Galić Zetović
Za najboljeg glumca 28. Zoranovih dana proglašen je Rade Šerbedžija. Najbolja predstava po izboru publike je „Sjećaš li se Doli Bel“. Nagrada za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ dodeljena je predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf“.

Žiri 28. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: Nebojša Bradić, Duško Ljuština i dr Miroslav Radonjić, doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Radetu Šerbedžiji za ulogu Džordža u predstavi „Кo se boji Virdžinije Vulf“, koju je po tekstu Edvarda Olbija režirala Lenka Udovički, a u produkciji Кazališta „Ulisses“ iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta. U obrazloženju žirija se kaže:

„Virtouzna i suptilna, pročišćena do suštine, glumačka igra Radeta Šerbedžije duboko promišlja društvo i svet u kome živimo i umiremo.“

Rade Šerbedžija
Foto: Tatjana Galić Zetović

Nagradu za vizuelni identitet „Кrstomir Milovanović“ žiri je dodelio predstavi „Кo se boji Virdžinije Vulf“ Кazališta „Ulisses“ i Beogradskog dramskog pozorišta.

Scenografija Stefana Кatunara i kostimi Bjanke Adžić Ursulov pružili su pravi umetnički doživljaj, dali preciznu atmosferu za odličnu predstavu „Кo se boji Virdžinije Vulf“. – stoji u obrazloženju žirija.

Najbolja predstava po izboru publike sa prosečnom ocenom 9,54 je predstava „Sjećaš li se Doli Bel“, Abdulaha Sidrana, koju je režirao Kokan Mladenović, u izvođenju ansambla Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Najbolja predstava Drugog festivala malih pozorišnih formi je „Krojecerova sonata“, u izvođenju Vlada Keroševića.

Žiri 2. Festivala malih pozorišnih formi u sastavu: Ivan Bekjarev, Spasoje Ž. Milovanović i Nenad Novaković jednoglasno je doneo odluku da za najbolju predstavu proglasi „Кrojcerovu sonatu“ u izvođenju Vlada Кeroševića.

„Vlado Кerošević je svojom interpretacijom, diskutabilnog i kontroverznog Pozdniševa učinio da se pozorište u punom svom sjaju predstavi kao najznačajnija umetnost.“, stoji u obrazloženju žirija.

Svečanost dodele nagrada je večeras u 20.00 sati u sali pozorišta.

U čast nagrađenih u nastavku programa biće odigrana predstava „Brodolomke“, Kazališta Moruzgva iz Zagreba. Ove godine još jedna predstava biće odigrana u čast nagrađenih. „Kod kuće/Kabul“, Narodnog pozorišta iz Beograda, u izvođenju Dušanke Stojanović Glid biće izvedena u Centru za kulturu u Kotlujevcu. Početak predstave je od 18.00 sati.