Naslovna Kultura Svečano otvoren 10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“

Svečano otvoren 10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“

18
festival za decu
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

Festival je svečano otvorio dr Miodrag Maticki, književnik i predsednik Vukove zadužbine.

U zaječarskom teatru svečano je otvoren 10.Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“. Direktor festivala Miloš Đuričić naglasio je da se u Pozorištu trude da svake godine ponude što raznovrsniji sadržaj festivala. Ove godine na programu je 8 predstava iz 5 zemalja.

„Veliku zahvalnost dugujemo našim prijateljima iz Bugarske, Kine, Francuske i Hrvatske koji su doprineli izrazitom međunarodnom karakteru festivala„, istakao je Đuričić i posebno pozdravio reditelja Nebojšu Bradića, glumca Desimira Stanojevića, Pavlinku Trifonovu, direktorku pozorišta iz Vidina, Zdenka Rečića, ravnatelja kazališta u Vinkovcima i sve ostale goste iz Srbije i inostranstva.

festival za decu
Miloš Đuričić i Miodrag Maticki na otvaranju Međunarodnog pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Festival je svečano otvorio dr Miodrag Maticki, književnik i predsednik Vukove zadužbine. On je istakao da je velika čast otvaranje 10. jubilarnog pozorišnog festivala za mlade i javno čestitao uspešan rad zaječarskom pozorištu.

festival za decu
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Otvaranje pozorišnog festivala za decu bila je i prilika da se podsetimo nedavno preminulog pesnika Dobrice Erića, koji ne samo što je jedan od najvećih srpskih pesnika za decu, već je utkao sebe u istoriju ove smotre . Erić je napisao himnu festivala pod nazivom „Dobrodošlica“ koju je govorila glumica zaječarskog pozorišta Jelena Rajić.

festival za decu
Glumica Jelena Rajić Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Premijera predstave zaječarskog teatra „Mačak u čizmama“

Prve festivalske večeri izvedena je premijera predstave zaječarskog pozorišta „Mačak u čizmama“ po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, koju je publika oduševljeno pozdravila gromoglasnim aplauzom.

festival za decu
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Prema rečima reditelja Spasoja Ž. Milovanovića, ova predstava nastala po motivima bajke Šarla Peroa, razlikuje se od ostalih utoliko što korespondira sa ovim vremenom i pokušava da deci ispriča priču o dobru i zlu.

festival za decu
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilovic“ Zaječar

„Kao i svaka bajka i ova bajka je priprema dece za ulazak u svet onakav kakav jeste, koji se sastoji od dobrog i od zlog i od mogućnosti da svako od nas izabere pravi put. Duboko smo uvereni da je u tom izboru najveći  kvalitet života mogućnost da svako od nas izabere dobro i često nam je potrebna dodatna sila koja će da nas pogura ka dobroj stvari.“

festival za decu
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Predstava obiluje scenskim efektima kakvi do sada u zaječarskom pozorištu nisu viđeni. Kombinacijom već dobro oprobanih scenografskih, svetlosnih i audio efekata i inovativnih video rešenja nastala je istinska pozorišna magija.

festival za decu
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Uloge su poverene: Predragu Grbiću, Vujadinu Miloševiću, Sanji Nedeljković, Ireni Stanković, Branislavu Mijatoviću, Gabrijelu Bećareviću, Milošu Tanaskoviću i Viktoriji Arsić. Kostimograf je Snežana Kovačević, scenograf Mirko Stokić i Spasoje Ž. Milovanović. Muziku je radio Bata Zdravković, video radove Slobodan Ilić a scenski pokret i koreografiju Danica Ničić.

Iznenađenje za mališane na ulazu u pozorište

festival za decu
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Mališane je ispred zgrade zaječarskog teatra dočekala posebna atrakcija Žena-skulptura, a zabavljali su ih žongleri „Barbaronite duo“ iz Bugarske.

festival za decu
Foto: NPTK CK „Zoran Ramilović“ Zaječar

U foajeu pozorišta otvoren je štand knjiga za decu. Domaćin štanda je izdavačka kuća „Srpska knjiga“ iz Rume, čiji je urednik bio Dobrica Erić.

festival za decu
Foto: NPTK CK „Zoran Ramilović

Drugog festivalskog dana „Crvenkapica“ i „Legenda o mesečevoj princezi“

U petak, 19. aprila u 12 sati biće izvedena predstava „Crvenkapica“ Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca . Od 19 sati na programu je predstava „Legendu o mesečevoj princezi“ Pozorišta lutaka iz Niša.

Mališane će i u petak zabavljati bacači vatre „Barbaronite duo“ i Žena skulptura.

festival za decu
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar
- mesto za reklamu -
IZVORNarodno pozorište Timočke krajine - Centar za kulturu "Zoran Radmilović" Zaječar
Prethodni tekstUhapšen Zaječarac: Lažno se predstavio kao policajac i uzeo novac
Sledeći tekstŠKOLSKI SPORT: Zlatna medalja za Ivu Miletić iz Zaječara