Svečano otvorena 26. Međunarodna likovna kolinija „Gamzigrad 2019“

123
0
gamzigrad 2019 umetnici
U Klubu kulture „Naše mesto“ u Kotlujevcu, sinoć je svečano otvorena 26. Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad 2019“ kao i izložba radova učesnika prošlogodišnje kolonije.

Manifestaciju  je otvorila Elena Petrović , pomoćnica gradonačelnika Zaječara, koja je istakla da je grad Zaječar ponosan na koloniju koja se organizuje već 26 godina jer čuva tradiciju i umetnost kao najveće kulturno bogatstvo i poželela dobrodošlicu svim učesnicima kolonije. Ona je izrazila zadovoljstvo što je ove godine kolonija uglavnom satkana od mladih umetnika što je najlepše što se može poželeti.

elena gamzigrad 2019
Foto: www.timokpress.rs

Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ zahvalio je svima koji su učestvovali u organizovanju prošlogodišnje i ovogodišnje kolonije.

Đuričić
Foto: www.timokpress.rs

Posebnu zahvalnost izrazio je selektoru Mr Dragu Simiću koji je omogućio da slike sa ove kolonije prvi put posle četvrt veka udu izložene van Zaječara. I to ne bilo gde već na otvaranju Vukovog sabora u Loznici.

„Posebnu zahvalnost dugujemo i svim onim ljudima koji su ovu koloniju ustanovili i nisu dozvolili da posle četvrt veka propadne i nestane kao mnoge kolonije u Srbiji, već su je i u teškim vremenima održali i sačuvali. Zahvalnost dugujemo i institucijama koje koloniju pomažu svih ovih 26 godina. Pre svega Gradu Zaječaru kao osnivaču i domaćinu kolonije zatim Elektroprivredi Srbije i njihovom predstavniku Draganu Rapajiću koji omogućavaju smeštaj učesnika u Gamzigradskoj banji, kao i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“ sa direktorom Dr Radetom Kostićem na čelu.“, istakao je Đuričić.

selektor
Foto: www.timokpress.rs

Mr Drago Simić, selektor Međunarodne likovne kolonije je naglasio da su radovi na prošlogodišnjoj koloniji rađeni u inspirativnom ambijentu i odličnoj atmosferi. Rezultat toga je prelepa izložba slika sa značajnim likovnim delima koja ostaju u fundusu grada Zaječara.

slike
Foto: www.timokpress.rs

Istakao je da ne sumnja kako će i ovogodišnja kolonija biti veoma uspešna i napomenuo da je sastav ove godine podmlađen, tako da će i dela biti u tom duhu.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje 12 umetnika iz Srbije i Bugarske.

To su: Jelena Milošević, Sanja Momčilović, Silvija Bogić, Jelena Obrenović Damjanović, Nevena Lefterova, Evgenija Lefterova, Borjana Popova, Drago Simić, Rajko Karišić, Đorđe Simić, Marko Stajić i Mirko Stokić.

Učesnici kolonije će i ove godine pokloniti gradu Zaječaru po dva umetnička dela, kao legat.

gamzigrad 2019
Foto: www.timokpress.rs

Inače, na sinoćnoj svečanosti umetnički fotograf Rajko Karišić, višegodišnji učesnik kolonije, poklonio je direktoru zaječarskog teatra fotografije sa njegovim portretom.

fotografije
Foto: www.timokpress.rs
Organizator manifestacije je Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je grad Zaječar.