Zaječar: Program 27. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“

88
0

U maloj sali Gradske uprave u Zaječaru juče je održana prva sednica Organizacionog odbora festivala „Dani Zorana Radmilovića“, na kojoj je usvojen program 27. festivala , koji će u Narodnom pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ biti održan od 14. do 22. oktobra 2018. godine.

Foto: NPTK CK Zoran Radmilović

Kako je programom predviđeno,  ovogodišnji  Festival otvoriće u nedelju 14. oktobra Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ predstavom  „Audijencija“ i „Vernisaž“ po tekstu Vaclava Havela u režiji Božidara Đurovića. U pitanju su dve jednočinke koje se igraju kao jedna predstava.

U ponedeljak, 15.oktobra Satirično kazalište „Kerempuh“ iz Zagreba izvešće predstavu „Ustav Republike Hrvatske“ po tekstu Rajka Grlića i Ante Tomića.

U utorak, 16. oktobra, Pozorište „Atelje 212“ iz Beograda izvešće predstavu „Noćna straža“ po tekstu  Fedora Šilija.

U sredu, 17. oktobra, Narodno pozorište „Ivan Vazov“ iz Sofije nastupiće sa predstavom „Krivac“ po tekstu Dimitra Dimova .

U četvrtak, 18. oktobra, na programu je „Korešpodencija“ Borislava Pekića u izvođenju „Zvezdara teatra „iz Beograda.

U petak, 19. oktobra, Narodno pozorište iz Sarajeva izvešće Šekspirovog  „Kralja Lira“.

U  subotu, 20.oktobra, na programu je „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

U nedelju, 21.oktobra, Narodno pozorište Republike srpske – Banjaluka izvešće predstavu „Naši dani“ po tekstu Željka Stjepanovića.

Festival se završava u utorak 22. oktobra nastupom Folklorno-plesne grupe provincije Henan iz Narodne Republike Kine. Te večeri biće proglašeni  ovogodišnji dobitnici  festivalskih nagrada.

Pratećim programom pod nazivom „U susret Festivalu“, od 8. do 13.oktobra, predviđeno je svakodnevno  emitovanje besplatnih projekcija  snimaka pozorišnih predstava i filmova  u kojima glumi Zoran Radmilović.

U utorak, 16.oktobra, biće otvorena izložba radova srpskog slikara Miloša Šobajića, u Radul-begovom konaku .

Uporedo sa Festivalom „Dani Zorana Radmilovića“ biće održan i Festival malih pozorišnih formi u Domu kulture u Kotlujevcu,  koji će obuhvatiti  nagrađene monodrame i duodrame.

Organizacioni odbor Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ doneo je odluku da komplet karata za ovogodišnji festival iznosi 5.000 dinara, s obzirom na kvalitet predstava. Finansijski plan Festivala biće usvojen na narednoj sednici organizacionog odbora.