Završeni 53. Mokranjčevi dani u Negotinu

Manifestacija "Mokranjčevi dani", koja se održava u čast jednog od najpoznatijih srpskih kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, završena je u petak uveče izvođenjem "Karmina Burane" Karla Orfa i dodelom priznanja.

224
0
Dom kulutre
Foto: www.timokpress.rs

Nakon sedam festivalskih dana, ispunjenih sjajnim koncertima i brojnim pratećim programima, koncertom Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, zajedno sa negotinskim dečijim horovima i dodelom festivalskih plaketa, sinoć su svečano zatvoreni 53. „Mokranjčevi dani” u Negotinu.

ww.timokpress.rs

Sala Doma kulture u Negotinu bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila Hor i Simfonijski orkestar RTS-a nakon izvođenja popularne Orfeove kompozicije „Carmina burana“ pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića.

Sonja Marinković, selektor 53. Mokranjčevih dana Foto: negotin.rs

Po završenom koncertu završnu reč dala je prof. Sonja Marinković, selektor Mokranjčevih dana.

„Umetnici koji su za vas ovih 7 dana pokazali šta znaju i mogu, koliko talenta imaju, koliko ljubavi za ono što rade, učinili su da zaista živimo sedam festivalskih praznika. Mislim da smo se nahranili za godinu koja dolazi, da imamo jednu novu snagu, jednu novu veru, i u sopstvene mogućnosti, i verujem da ćemo svi moći da nađemo nadahnuće za nova traganaja za lepotom, za smislom, za onim što nam je u nasleđe ostavio Stevan Mokranjac da to dobro, plodno seme, razvijamo, nosimo, širimo svetom u slavu njegove večnosti! Hvala vam“, rekla je Marinković.

Zatvarajući 53. Mokrančeve dane, Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, rekao je da je svojim rođenjem i delom Stevan Mokranjac zauvek Negotin proglasio stecištem kulture i izuzetnih muzičkih događaja.

Festival je ove godine privukao preko 1000 učesnika iz Srbije, Bugarske, Slovenije, Rumunije, Albanije.

Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin
„Zahvaljujem i ove godine na nastupima svim učesnicima, maestru Bojanu Suđiću, čiji koncerti daju posebnu umetničku notu festivalu, selektoru 53. Mokranjčevih dana, prof. dr Sonji Marinković, Programskoj komisiji, organizatoru svečanosti Domu kulture i svim negotinskim institucijama i pojedincima koji su dali svoj doprinos. Veliku zahvalnost dugujem vama, dragoj publici, koja je i ove godine pratila sve što se dešavalo“, istakao je Veličković.

Ovogodišnji 53. Mokranjčevi dani održani su pod pokroviteljstvom Opštine Negotin i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz pomoć brojnih prijatelja i sponzora.

D.S.