Sve planete u našem sunčevom sistemu kruže oko Sunca. Zemlja je bliže Suncu i zato je brža u svojoj orbiti. Zemlja napravi dva kruga oko Sunca, dok Mars u to vreme napravi jedan krug.

Kada se kaže da je Mars u opoziciji, misli se na pojavu Marsa i Sunca na različitim stranama, prenosi NASA. Opozicija na Marsu je najbliža Suncu svakih 15 do 17 godina, kada se mogu pojaviti odlični pogledi na Crvenu planetu sa Zemlje.

Ove godine dešava se upravo sada! U ranim jutarnjim časovima 31. jula, Mars je najbliži Zemlji, kažu stručnjaci iz NASE. Tamo gde je bilo vedro, Crvena planeta se mogla videti golim okom, a tako će biti do sredine avgusta.

Ova vrsta blizine neće se ponoviti do 2287. godine. Međutim, 6.  oktobra 2020. postojaće još jedan bliski pristup kada će rastojanje između Crvene planete i Zemlje biti nešto više od 62 miliona kilometara.

U 2018, Mars se vidi najsjajnije od 27. jula do 31. jula, a kasnije će njegova vidljivost oslabiti. Mars je trenutno udaljen od Zemlje oko 57,6 miliona kilometara. Do sredine avgusta, Mars će postati slabiji, jer će putovanje Marsa i Zemlje udaljiti planete jednu od druge u svojim orbitama oko Sunca.

Svi oni koji su propustili da vide ovaj nebeski spektakl, NASA je prenosila uživo:

PUTEMNASA
Prethodni tekstNegotin: Radovi na dalekovodu, bez struje Rečka
Sledeći tekstBesplatni gineloški sistematski pregledi u zaječarskim selima