Dobrodošli u Sokobanju!

256
1
Foto: visiteastserbia.rs

„Visit East Serbia“ naziv je nove web platforme koju je pokrenula Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) sa ciljem da budućim turistima koji posete ovaj deo Srbije predstavi sve ono najbolje što ovaj region ima.

Na sajtu osim informacija o smeštaju, manifestacijama i kulturnim nasleđima, možete pronaći i sve o banjama u ovom delu Srbije. Pored ostalih, predstavljena je i Sokobanja, jedna od najposećenijih banja u zemlji.

„Boraveći na prostoru Istočne Srbije, Rimljani u davna vremena otkriše lekovite vode i na njima izgradiše kupatila, banje. U njima se vekovima okupljahu krunisane glave, otmeni svet, boemi, pisci“, navodi se na sajtu visiteastserbia.rs.

Stalni gosti ovog bisera na istoku Srbije bili su i nobelovac Ivo Andrić, Branislav Nušić, Stevan Sremac, Isidora Sekulić…

Sokobanja je danas jedna od najposećenijih banja sa tradicijom turizma, dugom gotovo dva veka. Još je turski putopisac Evlija Ćelebija 1663. godine pisao o sokobanjskom javnom kupatilu, piše na sajtu visiteastserbia.rs.

Smeštena je u kotlini između planina Ozren i Rtanj, na obalama reke Moravice. Sokobanja je zbog visoke koncentracije kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, idealno mesto za lečenje raznih bolesti. Uz brojne sadržaje tokom čitavog leta, Sokobanju poseti preko 100 hiljada turista godišnje.

 

1 KOMENTAR

Komentari su isključeni.