Srbija nedvosmisleno privržena putu ka EU

185
0
Predsednik
Foto: predsednik.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija zahvalna Evropskoj uniji na pomoći, podršci i solidarnosti u borbi protiv COVID-19, ali i u ranijem periodu, poručivši da je naša zemlja nedvosmisleno na evropskom putu.

Vučić je, nakon sastanka sa predstavnicima EU i ambasadorima zemalja članica Unije, kojem su prisustvovali i članovi Vlade Srbije, istakao da naša zemlja nastavlja sa usklađivanjem sa propisima i pravilima EU, ali da zadržava pravo da uvek iznese svoj stav o svakom pitanju, u skladu sa demokratskim principima Unije.

Imali smo dobar, otvoren i veoma dug sastanak. Razgovarali smo o svim važnim temama, rekao je on i preneo da je postignuta saglasnost o svim važnim stvarima, a izvesne razlike iskazane su samo po pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, poput pristupanja ENTSO.

Predsednik je poručio da je Srbija izuzetno zahvalna EU na finansijskoj pomoći i na svakoj drugoj vrsti podrške i solidarnosti.

On je podsetio na to da je EU opredelila 93 miliona evra pomoći, 15 miliona za hitne nabavke, a 78 miliona za podršku ekonomskom oporavku, napomenuvši da je izdvojeno i više od četiri miliona evra za robu, čiji će najveći deo stići u maju.

Vučić je istakao da Srbija sada ima nešto više zaštitne opreme nego što je potrebno, čak i nešto više respiratora, i spremna je, ako je to potrebno, da ih bilo kojoj zemlji članici EU uruči u roku od 12 časova.

Prema njegovim rečima, prošle godine je ukupna robna razmena naše zemlje sa EU bila gotovo 26 milijardi evra, a pre deceniju svega 10 milijardi, što pokazuje koliko napreduje Srbija, ali i naša ekonomska saradnja sa tržištem Unije.

Predsednik je podsetio i na to da je priliv investicija iz EU u Srbiju iznosio 15 milijardi evra, dodavši da je veoma važno da se to nastavi.