Knjiga je uvek najbolje društvo – poručuju iz knjižare „Kaligraf“

177
0
Knjižara
Knjižara "Kaligraf" u Zaječaru, foto: www.timokpress.rs

Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. april, u vreme pandemije koja potresa ceo svet, obeležen je skromno, uz poneko saopštenje udruženja izdavača ili pisaca.

Izostale su i akcije biblioteka na koje smo navikli. Vrata ovih ustanova zatvorena su za korisnike zbog propisanih mera zaštite od virusa.

Međutim, interesovanje za knjige ovih dana nije izostalo. U vreme socijalne izolacije zbog epidemije ono je postalo još veće. To su nam potvrdili i u knjižari „Kaligraf“.

Knjižara „Kaligraf“ u Zaječaru, foto: www.timokpress.rs
„Knjiga je uvek najbolje društvo, i kad ste melanholični i kad ste dokoni, kad vam treba društvo i kad vam ne treba niko. U ovako specifičnim situacijama u kakvoj se nalazi čitav svet, knjiga je preko potrebna i nadasve korisna. Može da pruži zabavu, izmeštanje iz realnosti, utehu ili da ponudi tehnike i alate za samopomoć“, kaže Irena Jović Stanojević, vlasnica knjižare „Kaligraf“ u Zaječaru.
„Posle teškog perioda nećemo više biti isti kao pre, a sa kolikim ožiljcima na mentalnom nivou ćemo izaći najviše zavisi od nas samih i od načina na koji se nosimo sa novim uvidima, novim uverenjima i verovatno novim standardima. Zato je mnogo važno, čak važnije rekla bih od toga koje namirnice unosimo (mada to nikako nije zanemarljivo), kakva je naša duhovna hrana. Da li se prepuštamo paranoji, preteranom konzumiranju sadržaja koji su nam dostupni na svim nivoima, a koji često mogu da imaju kontraproduktivan efekat ili ovo vreme koristimo da povratimo izgubljene veze, obnovimo kolektivne i porodične vrednosti, stvar je ličnog izbora, ali je daleko produktivnije i svrsishodnije ovo drugo. To je ulaganje u sutrašnjicu, dobar početak u promenama koje će sigurno uslediti na svim nivoima.“
Knjižara "Kaligraf" u Zaječaru
Knjižara „Kaligraf“ u Zaječaru, foto: www.timokpress.rs

I zato je knjiga dobar izbor, jer će više od ičega sačuvati mentalno zdravlje, poručuju iz ove knjižare.

Izbor žanra je, naravno, stvar ličnog senzibiliteta i ukusa, i u tom smislu jedino pravo rešenje je da se čitalac samo zapita šta bi mu prijalo.

Šta god da izaberete, imajte na umu da knjiga predstavlja pravi lek za dušu. Smanjuje stres, opušta, nadahnjuje i uvek vam otkrije nešto novo.

IZVORTIMOK PRESS
Prethodni tekstSrbija nedvosmisleno privržena putu ka EU
Sledeći tekstOd ponedeljka rade frizeri, teretane i kozmetički saloni