Božić u Sabornoj crkvi u Zaječaru

386
0
Saborna crkva u Zaječaru
Saborna crkva u Zaječaru, foto: www.timokpress.rs

Najradosniji hrišćanski praznik rođenja Gospoda Isusa Hrista proslavljen je svečano u svim hramovima Eparhije timočke. Vernici su ispunili hramove sa radošću i ljubavlju koju nosi ovaj veliki praznik.

Božić u Sabornoj crkvi u Zaječaru
Božić – Saborna crkva u Zaječaru, foto: www.timokpress.rs

Njegovo preosveštenstvo episkop timočki g. Ilarion služio je na Božić svetu liturgiju u Sabornoj crkvi u Zaječaru.

Saborna crkva u Zaječaru
Božić – Saborna crkva u Zaječaru, foto: www.timokpress.rs

Nakon čitanja Božićne poslanice veliki broj vernika se nakon liturgije i pričestio.

Česnica
Božić – Česnica ispred Saborne crkve u Zaječaru, foto: www.timokpress.rs

Praznovanje Božića nastavljeno je ispred Sabornog hrama blagosiljanjem i zajedničkim lomljenjem i deljenjem česnice prisutnim vernicima.

Foto: www.timokpress.rs

Zlatnik u česnici ove godine pronašao je šestogodišnji Maksim Golubović.

Foto: Eparhija timočka/Stefan Stojanović

Božićna poslanica patrijarha Irineja

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je u Božićnoj poslanici da glavna poruka i ovogodišnjeg Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

„Svojoj duhovnoj deci, našem i danas mnogostradalnom srpskom narodu u Otadžbini i rasejanju, mi, njegovi duhovni pastiri, želimo da se blagočestive misli i osećanja i ovog Božića obilno i trajno usele u nas i da se sav naš život zbiva u Bogu i sa svima svetima“, naveo je patrijarh Irinej u poslanici.

On je pozvao da „učinimo sve što do nas stoji da višak raznih dobara ustupimo bližnjima koji oskudevaju i kojima je neophodna pomoć svake vrste, a najviše u bratoljublju“.

„Ako se već Hristos radi nas ovaplotio i postao Bogomladenac, umro i vaskrsao, zar sva naša delatnost u svetu, kao odgovor i uzdarje Njemu ne bi trebalo da nas krasi i čini ugodnim Bogu“, naveo je patrijarh Irinej.