Manifestacija „Krajinska berba“ 2018 održana na Rogljevačkim pivnicama!

143
0
FOTO: negotin.rs

Manifestacija „Krajinska berba 2018″ održana je u subotu 8. septembra 2018. godine, a započela je svečanom ceremonijom berbe grožđa u obližnjem vinogradu na Rogljevačkim pivnicama, prenosi negotin.rs.

Manifestacija ima za cilj promociju našeg vinogorja, vina i vinskog turizma, a čin osveštanja „Krajinske berbe“, obavio je protojerej u penziji Ranko Jović.

FOTO: negotin.rs

Pozdravnu reč uputila je Merlina Selenić, zamenik predsednika Opštine Negotin istakavši da se, nadaleko poznato vinogorje na istoku Srbije, priprema da berbom grožđa označi još jednu sezonu, koja će obradovati ljubitelje vina sa geografskim poreklom „Negotinska Krajina“, čuvena po svom kvalitetu.

„Nema boljeg predela, ni zemlje u Srbiji za gajenje vinove loze, od ovog na kome se nalazimo. Vinogradarstvo, vinarstvo i vinski turizam u Srbiji se brzo razvijaju, a s obzirom na vekovnu tradiciju našeg kraja, renome koji naša vina uživaju, ubeđena sam da je i budućnost Negotinske Krajine upravo na ovom mestu, u Rogljevu, ali i Rajcu, Smedovcu, Tamniču, i ostalim vinogradarskim naseljima naše opštine. Gledamo da pomognemo maksimalno, koliko je to u našoj moći. Da oživimo sve starija sela, a kroz program subvencija i naš agrarni budžet, postavimo zdrave temelje nekih budućih zasada. Potezi koje smo načinili u poslednje vreme učiniće naš plasman jačim na veoma izbirljivom tržištu. U vinu je istina ali i naša budućnost. Naša želja je da vinski putevi ka ovom kraju budu prepuni turista, ljubitelja vina, a mi ćemo se potruditi da požele da nas ponovo obiđu“, poručila je Merlina Selenić, zamenik predsednika.

FOTO: negotin.rs

Centar pivnica i vinski podrumi bili su prepuni posetilaca koji su odlučili da sunčan subotnji dan provedu na ovom jedinstvenom mestu. U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su članovi KUD-a „Doina Banatului“ iz Karansebeša u Rumuniji, „Nikola Pašić“ iz Zaječara, etno grupe „Klasje“ iz Negotina, zatim starogradski orkestar „Negotinski kavaljeri“ i Duvački orkestra „Veseljaci“. Za najlepšu devojku berbe proglašena je Aleksandra Milić iz Rogljeva, prvu pratilju Sara Nikolić i drugu pratilju Anja Mihajlović iz Negotina. Poklone za najlepše devojke berbe obezbedila je Zlatara „Radosavljević“.

„Krajinsku berbu 2018“ na Rogljevačkim pivnicama organizovali su Turistička organizacija opštine Negotin, Mesna zajednica Rogljevo i Udruženje građana „Rogljevačke pivnice“.

FOTO: negotin.rs