Srpska pravoslavna crkva slavi Aranđelovdan!

236
0

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva slave Sabor svetog Arhangela Mihaila ili Aranđelovdan, jednu od najčešćih slava kod Srba. Njegovo ime na jevrejskom znači ravan Bogu.

Anđeo Mihailo, po crkvenom predanju, prvi je stupio u borbu sa zlim duhom i to ime označava „onog koji je kao Bog“. Na grčkom jeziku reč „arhi“ znači glavni, prvi, a „angelos“ znači vesnik, anđeo.

Ovaj dan je ustanovljen kao praznik Arhanđela Mihajla u vreme pape Rimskog Silvestera i patrijarha Aleksandrijskog, Aleksandra. Izabran je novembra, jer se misli da je Bog stvarao svet na ovaj dan u martu, a kako ima devet činova anđelskih, počasni deveti mesec, od marta do novembra posvećen je najvažnijem anđelu – Mihajlu.

Po narodnom verovanju, koje je zabeleženo u narodnoj poeziji, kad su sveci delili uloge, arhanđel Mihajlo dobi jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vreme arhanđel luta svetom obučen u prosjaka i kuša ljude.

Veruje se i da Mihajlo obilazi sve bolesnike. Ako stane kod nogu nije dobro, ako stane kod glave dobro je – ozdraviće. Opet u nekim krajevima stajanje sv. Mihajla kod bolesnog, tumači se obrnuto. U nekim krajevima stočari praznuju Aranđelovdan zbog zaštita od vukova, jer se misli da ovaj svetac zatvara vukovima čeljusti.

Prema narodnom verovanju kaže se da prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! Ako ujutru bude vedro, godina će biti puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno biće mnogo padavina.