U Zaječaru prezentovane tri rekonstruisane arteske česme (FOTO)

Rekonstruisane su česme u naselju Ključ, naselju Kraljevica i kod nekadašnje kafane Zelengora u Zaječaru.

116
0
FOTO: www.timokpress.rs

Tri obnovljene arteske česme u Zaječaru, danas su prezentovane i predate zvanično na korišćenje građanima.

Rekonstruisane su česme u naselju Ključ, naselju Kraljevica i kod nekadašnje kafane „Zelengora“ u Zaječaru. Radi se o prve tri česme, od 40 zaječarskih arteskih česama koje su obuhvaćene Projektom rekonstrukcije i revitalizacije arteskih česama koji partnerski realizuju Grad Zaječar, Udruženje „Za česme“ i Kompanija „Heineken Srbija“.

FOTO: www.timokpress.rs

Kod česme u naselju Kraljevica priređen je program kom je prisustvovao veliki broj građana, kako bi se obeležilo svečano predstavljanje rekonstruisanih česmi u Zaječaru.

Prisutnima su se obratili pomoćnik gardonačelnika Zaječara Milan Stanković, direktor kompanije „Heineken Srbija“ Viktor Gilhofer, hidrogeolog i član Udruženja „Za česme“ Nikola Šarčević i predsednik Udruženja „Za česme“ Boban Pogarčić.

FOTO: www.timokpress.rs

„Obnovom ovih česmi i ovim projektom pokazujemo ovdašnjoj generaciji, ali i onima koji dolaze u budućnosti, da brinemo za prirodni resurs koji imamo. Predviđeno je da se u narednih par godina rekonstruišu i revitalizuju sve česme u našem gradu“, rekao je Milan Stanković, pomoćnik gardonačelnika Zaječara.

„Morao sam da primetim da to nisu samo česme, već mnogo više od toga. Shvatio sam da je to nasleđe i da su neke od tih česama starije od jednog veka. To su važna mesta na kojima se susrećete sa svojim komšijama i mesta na kojima možete popiti najbolju vodu, a zato svi mi doprinosimo ovoj zajednici ulaganjem u njenu tradiciju i nasleđe. Učestvujući u ovom projektu rekonstrukcije i revitalizacije zaječarskih arteskih česama sa vodom za piće zajedno sa gradom Zaječarom, Udruženjem „Za česme“ i sa Okrugom, verujem da ćemo da izgradimo bolju budućnost Zaječarcima“, istakao je Viktor Gilhofer, direktor kompanije  „Heineken Srbija“.

FOTO: www.timokpress.rs

„Pri izvršenoj rekonstrukciji i revitalizaciji sa ove lokacije nismo samo dobili potpuno novu bušotinu u smislu zahvatanja vode filterom i transporta novog izgrađenog cevovoda do mesta isticanja, već smo i došli do novih saznanja koja nam ukazuju da ispod Zaječara postoje i geotermalne pojave koje vredi u nekoj budućnosti istraživati. Ovo nije prvi korak samo u očuvanju vodnog resursa kojim trenutno raspolažemo već i polazna osnova za neka nova istraživanja koja bi mogla biti okosnica plana razvoja našeg grada“, kaže Nikola Šarčević, hidrogeolog i član Udruženja „Za česme“.

FOTO: www.timokpress.rs

„Udruženje „Za česme“ već četvrtu godinu se bori za zaštitu tih česama. Imam jednu dobru vest. Osnovni sud u Zaječaru doneo prvu presudu u istoriji srpskog pravosuđa kojom je, zbog presušivanja česama, vlasnik hotela „Srbija TIS“ Toplica Mitrović, osuđen na šest meseci zatvora, odnosno dve godine uslovno. Ovim je srpsko pravosuđe poslalo jednu dobru i kvalitetnu poruku svima nama i celoj Srbiji da neće više biti uopšte kompromisa što se tiče zaštite javnih arteskih česama u Zaječaru kao najvećeg prirodnog dobra našeg grada“, rekao je Boban Pogarčić, predsednik Udruženja „Za česme“.

Ovom rekonstrukcijom zaječarske česme, od kojih su neke stare i 100 godina, dobile su potpuno novi izgled, a rekonstrusani su i revitalizovani i arteski bunari iz kojih se česme napajaju čistom i zdravom pijaćom vodom.

FOTO GALERIJA: