Uspešno realizovan projekat „BraVo – Braćevačke vode“

Ovim projektom je obuhvaćeno uređenje javnih bunara, česama i izvorišta vode sa kojih se meštani Braćevca decenijama unazad snabdevaju vodom.

90
0
Foto: www.timokpress.rs

Neformalna grupa „Mladi za Braćevac“ uspešno su završili projekat „BraVo – Braćevačke vode“. Projekat je realizovan s ciljem poboljšanja kvaliteta života stanovnika Braćevca kod Zaječara. Ovim je obuhvaćeno uređenje javnih bunara, česama i izvorišta vode sa kojih se meštani Braćevca decenijama unazad snabdevaju vodom.

Završna konferencija održana je u sali MZ Braćevac, a prisustvovali su članovi projektnog tima, volonteri, predavači iz Zaječara i Negotina, prijatelji iz Opštinske uprave Negotin i poljoprivredni proizvođači.

Foto: www.timokpress.rs

„Projekat je imao za cilj snimanje stanja u kom se trenutno nalaze bunari i česme u selu. Jedna od aktivnosti je bila da se pojedine česme urede, iseče korov i žbunje i da se ofarbaju. Takođe, bilo je potrebno da se i jasno obeleže lokalnim nazivima i urade analize tri vodozahvata“, rekla je Ivana Đokić, član neformalne grupe „Mladi za Braćevac“.

Ivana Đokić; Foto: www.timokpress.rs

Dr Dijana Miljković govorila je o preporukama kako obezbediti kvalitetniju vodu za piće, jer selo Braćevac nema uređeno vodosnabdevanje.

„Higijenski i zdravstveno ispravna voda za piće jedan je od preduslova dobrog zdravlja. U ovim selima karakteristična je pojava nitrata i nitrita u vodi, koji su dokaz fekalnog zagađenja. Zbog toga potrebno je voditi računa o izgradnji septičkih jama, kao i o bezbednom odlaganju ambalaža od pesticida i herbicida“, istakla je između ostalog dr Dijana Miljković iz Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara.

Dr Dijana Miljković, ZZJZ „Timok“ Zaječar; Foto: www.timokpress.rs

Braćevac je selo koje je sa okolinom poznato po svojim javnim bunarima, česmama, izvorima odakle su se meštani snabdevali vodom, što i danas čine.

Projekat je realizovan u saradnji sa Odredom izviđača “Đorđe Simeonović“ Zaječar, uz finansijsku pomoć Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Neformalna grupa „Mladi za Braćevac“ u prethodnom periodu realizovala je i projekte „Beležimo zdravlje“ i „Braćevački kuvar starih jela i pića“.

K.M.

IZVORtimokpress.rs
Prethodni tekstKnjaževac: Zavičajni muzej organizuje tradicionalni „Dečiji likovni salon Sveti Sava“
Sledeći tekstBogojavljensko plivanje za Časni krst u Zaječaru 19. januara