Zaječarski Dečiji centar obeležava Dečiju nedelju!

136
0
FOTO: Dečiji centar Zaječar

Obeležavanje Dečije nedelje u Zaječaru počelo je maskembalom mališana „Montesori“ radionice, u zaječarskom Dečijem centru.

Članovi Dečijeg centra će u sredu 3. oktobra i u petak 5. oktobra 2018. u zaječarskim osnovnim školama „Hajduk Veljko“ i „Đura Jakšić“, odigrati predstavu „Kockograd“. Početak predstava zakazan je u sredu od 12.30 sati i u petak od 10 časova.

U četvrtak 4. oktobra Dečiji centar organizuje druženje naučnica Marjane Brkić i Kasja Pavlović, sa učenicima zaječarskih osnovnih škola „Desanka Maksimović“ i „Ljuba Nešić“, kao i sa učenicima Medicinske škole i Gimnazije.

Marjana Brkić je molekularnu biologiju upisala i završila zbog pitanja kako se molekuli pretvaraju u misli, tj. kako u mozgu fizičko prelazi u psihičko. Danas se bavi neuronaukama, konkretnije ispituje uzroke nastanka Alchajmerove bolesti. Radi kao istraživač saradnik na Odeljenju za neurobiologiju, Instituta za biološka istraživanja u Beogradu, ali i na Flamanskom institutu za biotehnologiju.

Kasja Pavlović završila je Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, modul Molekularna biologija i fiziologija. Master studije Molekularne biologije na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, modul Biofizika, upisala je 2016. godine, a završila 2017. godine, odbranivši master rad pod nazivom „Karakterizacija modela insulinske rezistencije na ćelijskoj liniji C2C12“.  Zaposlena je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu kao saradnik na realizaciji projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom „Insulinska rezistencija: poredjenje uloge u nastanku i razvoju tipa 2 dijabetesa, aterosklerozne vaskularne bolesti i neurodegenerativnih oboljenja“. Oblast istraživanja kojom se bavi je ispitivanje molekularnih mehanizama u stanju insulinske rezistencije, sa fokusom na mitohondrijalnu fiziologiju.