Od mangulica do pekinške patke: Kako sedmočlana porodica sa istoka Srbije opstaje daleko od asfalta

1565
0

Na oko 400 m nadmorske visine, na obroncima planine Mali Krš na istoku Srbije, u zaseoku Rudne glave živi nekoliko porodica sa čak osamnaestoro dece. Među njima su i Stojkovići. Tibor sa svojom suprugom i petoro dece – od najstarijeg Marka koji već upravlja poljoprivrednim mašinama, do novorođene bebe.

Bračni par je ovde odvajkada i kažu da im ne pada na pamet da idu iz sela, iako do njihove kuće od asvaltnog puta ima podosta, pa se do domaćinstva dolazi samo terenskim vozilima.

Osim što žive okruženi gotovo netakntom prirodom, ova porodica uzgaja i životinje koje ne mogu da se nazovu konvencionalnim, iako vuku korene sa Balkana. Reč je o mangulicama i bušama. Ove krznene svinje i krave žive na desetak hektara imanja porodice Stojković. Naš domaćin odgovara po čemu su one posebne.

To je životinja koja funkcioniše i na snegu i u prirodi. Nema nikakvih zahteva za objekte” kaže Tibor Stojković.

Objašnjava i kako su ove svinje dobro organizovane, naročito u čuvanju svojih potomaka, pa tako jedna brine o svim mladuncima dok ostale odlaze u potragu za hranom.

Svinjama sada, dodaje, preti kuga, koja je početkom godine počela da se širi Rudnom glavom.

Ipak, Tibora i njegovu porodicu ovo ne skreće sa puta. Ne odustaju od svog sela. Kaže da Kinezi kupuju njegove mangulice, pa razmišlja o tome da počne da uzgaja patke, jer na istoku Srbije već ima kupce.

Ovaj poljoprivrednik želeo bi uslovniji put do svog domaćinstva, subvencije za mehanizaciju i životinje. Kaže da mu je svaka podrška dobrodošla.

Zato je i krenuo da se udružuje sa još nekoliko privrednika i poljoprivrednika iz Rudne glave. Zajedno učestvuju u programu Razvojni klaster centar, koji sprovodi Ugovorna privredna komora za razvoj socijalnog preduzetništva i društveno odgovornog poslovanja B2B.

To podrazumeva udruživanje nekoliko privrednika sa teritorije grada ili opštine u klaster, koji će se zatim kroz nekoliko regionanih centara umrežavati sa ostalim privrednicima i poljoprivrednicima širom Srbije i RS, ali i sa obrazovnim ustanovama, ekspertima.

To će im povećati šanse da učestvuju u konkursima kod donatora, nađu kooperante i nova tržišta.

Milan Petković iz Komore B2B, foto: Pritntskrin Jutjub/B2B Privredna komora

Mi smo Komora koja nastoji da unapredi poslovanje članova i pruži im veće mogućnosti i vrednosti, ali na lokalno inkluzivan način. S jedne strane pomažemo im da opstanu i razvijaju poslovanje kroz set usluga koji je namenjen članovima klastera a sa druge strane njihova jedina obaveza u programu je da učestvuju u razvojnim projektima na teritoriji svoje opštine sa posebnim naglaskom na promociju i razvoj socijalnog preduzetništva. Privrednici koji su pokrenuli inicijativu i udružili se na lokalu, biće dalje umreženi kroz tri regionalne kancelarije – u Novom Sadu, Nišu i Banjaluci” kaže Milan Petković iz Komore B2B.

Rudna glava je nedavno dospela u žižu javnosti prilikom otvaranja fabrike Jumko, kada je ovo malo mesto nedaleko od Majdampeka, posetio i predsednik Srbije. Sada upravo odatle kreće inicijativa za udruživanjem malih privrednika i poljoprivrednika, čiji je cilj da se održe na tom mestu, daju ljudima posao i budu još jedan od pokretača privrede u ovom kraju.