Počela isplata 30 evra korisnicima socijalne pomoći i licima lišenim slobode

1201
0
Siniša Mali
Siniša Mali, foto: Vlada RS

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali potvrdio je da je jutros počela uplata prvih 30 evra u dinarskoj protivvrednosti za 143.313 korisnika novčane socijalne pomoći i za 9.500 lica lišenih slobode, nakon što su prvih 30 evra juče dobili penzioneri.

Mali je u izjavi za javnost naveo da je pomoć najpotrebnija našim najstarijim građanima i korisnicima novčane socijalne pomoći, napomenuvši da ta lica nisu imala obavezu da se prijavljuju za ovu pomoć države, već im novac direktno leže na račune.

Nakon što smo prošle godine pomogli građanima sa jednokratnom novčanom pomoći u iznosu od 100 evra, nastavili smo sa tom podrškom i ove godine, s obzirom na to da smo svesni da je pandemija na sve na neki način uticala i da je ljudima potrebna podrška. Građani sada konačno mogu da vide koliko je naša država jaka, stabilna, jer je u krizi pokazala da ima kapacitet da brine i o privredi i o njima, istakao je Mali.

On je podsetio na to da približno milion i 700 hiljada penzionera u Srbiji u septembru mogu očekivati uplatu od 50 evra, a drugih 30 evra u novembru.

Prema njegovim rečima, uplata u iznosu od 60 evra za ostale građane počinje 12. maja, a očekuje se da će svima novac na računima biti do 20. maja, dok drugih 30 evra mogu očekivati u novembru.

Sve što dajemo našim građanima se u velikom delu vraća u budžet, ljudi troše, kupuju proizvode. Nakon prošlogodišnje podrške u iznosu od 100 evra rezultat je bio vidljiv, jer smo u doba najveće ekonomske krize ikada, imali veoma mali pad privredne aktivnosti. U Srbiji nisu zatvarane fabrike i nisu zatvarana radna mesta, kao u nekim značajno razvijenijim ekonomijama od naše, objasnio je ministar finansija.

On je najavio da u drugoj polovini maja uplatu od 100 evra mogu očekivati Srbi na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, a nezaposlenima u južnoj pokrajini će biti uplaćeno po 200 evra.

Mali je dodao i da će nezaposleni u ostalom delu Srbije u junu dobiti pomoć od 60 evra.

Pored ove vrste pomoći, izuzetno je važno vakcinisati se, rekao je ministar i podsetio na to da će svi oni koji budu do 31. maja dobili makar jednu dozu bilo koje vakcine od četiri dostupne u Srbiji, dobiti još po 3.000 dinara.

Prijava će trajati od 1. do 15. juna, a pravo na prijavu će imati građani stariji od 16 godina.