Naslovna Ekonomija Stara planina: Fotografisanje 2000 dinara a branje pečuraka 120 dinara po danu

Stara planina: Fotografisanje 2000 dinara a branje pečuraka 120 dinara po danu

stara planina
Foto ilustracija: Hermann Traub/Pixabay


Ko želi da u komercijalne svrhe napravi fotografiju u Parku prirode Stara planina, ubuduće će za to morati da plati 2.000 po danu. Novim cenovnikom JP Srbijašume ukoliko želite da prespavate u šatoru na ovoj planini moraćete da platite 30 dinara dnevno po metru kvadratnom šatora, pišu Južne vesti.

Prošlog meseca doneta je Odluka o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode Stara planina kojom su utvrđene nove cene za korišćenje zaštićenog područja, a novi cenovnik donosi nekoliko zanimljivih podataka.

Godišnja naknada za kamp prikolice je 3.800 dinara. Vlasnici vikendica i vila za odmor plaćaće 100 dinara po kvadratnom metru. Svaki kvadrat restorana, objekta brze hrane, bara ili kafane, koštaće vlasnike 800 dinara – navodi se u odluci.

Novim cenovnikom predviđeno je da vlasnik hotela plaća godišnju naknadu 1.200 dinara po krevetu, a vlasnik kuće za seoski turizam 430 dinara.

Sakupljači gljiva, lekovitog bilja i drugih šumskih plodova plaćaće godišnju naknadu od 1.800 dinara. Za 7 dana treba platiti 450 dinara a jedan dan u šumi u sakupljanju pečuraka i bilja koštaće 120 dinara.

Celokupan cenovnik dostupan je na uvid ovde.

Izvor: Južne vesti