27. Dani Zorana Radmilovića – Večeras svečano otvaranje festivala

83
0

U Zaječaru danas počinje 27. pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića“. Festival posvećen glumcu svečano će otvoriti glumac i reditelj Radoš Bajić, u 20:00 sati.

Na otvaranju nastupa ansaml domaćina, Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ sa premijerom predstave „Audijencija/Vernisaž“ Vaclava Havela  u režiji Božidara Đurovića.

Naredne večeri, u ponedeljak gostuje Satiričko kazalište „Kerempuh“ iz Zagreba sa predstavom „Ustav Republike Hrvatske“ po tekstu Rajka Grlića i Ante Tomića, a u utorak 16. oktobra Atelje 212 iz Beograda izvešće predstavu „Noćna straža“  Fedora Šelija u režiji Borisa Liješevića.

U sredu će nastupiti Narodno pozorište „Ivan Vazov“ iz Sofije sa predstavom Krivac“ Dimitra Dimova, u četvrtak će publika imati prilike da pogleda predstavu beogradskog Zvezdara teatra „Korešpodenciju“ Borislava Pekića, a u petak „Kralja Lira“ Viljema Šekspira u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

U subotu je  na programu festivala „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda ,a u nedelju 21.oktobra Narodno pozorište Republike srpske iz Banjaluke nastupiće sa predstavom „Naši dani“ po tekstu Željka Stjepanovića.

Dodela nagrada predviđena je 22.oktobra kada će u čast nagrađenih nastupiti  Folklorno-plesna grupa iz provincije Henan u Kini.

Ove godine biće održan i 1.Festival malih pozorišnih formi, prateći program Zoranovih dana koji počinje u ponedeljak 15.oktobra u 18 sati u Domu kulture u Kotlujevcu. Otvoriće ga Nebojša Dugalić monodramom „Ispovest Dmitrija Karamazova“ Fjodora Dostojevskog. U utorak u isto vreme na programu je monodrama „Brevrovizija” – u izvođenju Vladimira Cvejića, u sredu „Nadežda Petrović” u izvođenju Biljane Đurović. U četvrtak je na programu duo drama pozorišta „Moruzgva“ iz Zagreba „Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića” u petak duodrama „Iz početka“ zaječarskog teatra, a u subotu monodrama „Bog te mazo“ u izvođenju Zorana Karajića.

Foto: www.timokpress.rs

Iz pratećeg programa festivala izdvajamo još  izložbu radova srpskog slikara Miloša Šobajića, koja će biti otvorena u ponedeljak,15. oktobra u 19:00 sati u Radul-begov konak u Zaječaru, kao i promociju knjige Duška Ljuštine „Rasprodano” koja će iste večeri u 19:30 biti priređena  u foajeu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović”.

Prethodni tekstPreminula Milena Dravić!
Sledeći tekstUtopio se muškarac kod Zaječara