Dani Zorana Radmilovića: Zoranov brk druge večeri u rukama Borka Perića

Zaječarska publika je druge večeri festivala „Dani Zorana Radmilovića“ imala priliku da gleda predstavu „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričnog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.

174
0
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović"

Dobra gluma, tekst, režija, kostimi i scenografija…Ova višestruko nagrađivana predstava dopala se i zaječarskoj publici koja je burnim aplauzom nagradila glumce zagrebačkog kazališta za predstavu „Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Vinka Brešana.

Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Komad govori govori o profesoru Vjeku, koji živi u centru Zagreba s Hrvojem, nepokretnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom. Vjekin užitak su noćne šetnje, kada, odeven kao žena, luta gradom. U jednoj od tih šetnji pretuče ga grupa mladića. U bolnici ga prepozna Maja, medicinska sestra koja živi u podrumu njegove zgrade. Od tog trenutka Maja počinje da brine o njemu i njegovom ocu. Zauzvrat, Vjeko Majinom mužu, policajcu Anti, pomaže da pripremi ispit iz Ustava Republike Hrvatske… Tako počinje ova priča o ljubavi i mržnji, priča o četvoro vrlo različitih ljudi, koje je sudbina iznenada učinila međusobno povezanim.

Foto: www.timokpress.rs

Nagradu žirija, Zoranov brk pripala je Borku Periću za ulogu Vjekoslava Кralja. Na konferenciji za novinare Perić je rekao da mu je velika čast što je dobio makar i brk Zorana Radmilovića.

„Veoma sam uzbuđen što sam ovde, ceo ansambl je bio uzbuđen zbog ovog festivala, jer smo prvi put u Zaječaru. Što se tiče same uloge, bilo je to jedno lako, ugodno i dobro pozorišno iskustvo, sa rediteljem Vinkom Brešanom i dramaturškinjom Željkom Udovičić na čelu, naravno i sa autorima teksta Tomićem i Grlićem. Sve je išlo prirodno i lagano, bez problema, zato što je tekst dobro napisan. Predstava se igra već dve godine i dobro komunicira sa publikom, tako da je svejedno da li se igra u Hrvatskoj, Srbiji ili Bosni“, naglasio je Borko Perić.

Foto: www.timokpress.rs

U okviru pratećeg programa Zoranovih dana, u zaječarskom teatru održana je i promocija knjige „Rasprodano” Duška Ljuštine, koji je 35 godina bio direktor Satiričkog kazališta „Кerempuh“ iz Zagreba iako je Srbin.

Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“

Predstavljajući knjigu i autora, Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, istakao je da je zapadno od Drine Duško Ljuština kulturna institucija. Ova knjiga je Duškov pokušaj da sastavi lepezu likova sa kojima je radio i živeo.

Кnjiga „Rasprodano“ je hronika kulturnih događanja od sedamdesetih godina prošlog veka do 2017. godine.

Prema sopstvenom priznanju, Duško Ljuština je knjigu „Rasprodano“ napisao kada je otišao u penziju 2017. godine, i to da bi se zahvalio glumcima. Deset puta je učestovovao na konkursima za direktora Satiričkog kazališta „Кerempuh“ u Zagrebu, svaki put je njegov izbor bio sporan, ali je 10. puta bio izabran jer ga glumci nisu dali. „Ravnatelj kazališta ili upravnik pozorišta ne može biti čovek koji ne voli glumce i koji ne ume da izabere najbolje predstave i najbolje glumce“, ocenjuje Ljuština.

Na programu Zoranovih dana u utorak, 16. oktobra u zaječarskom teatru u 20 sati je predstava „Noćna straža“ u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.