Foto : www.timokpress.rs

Izložena su ulja na platnu, intervencije na fotografiji, kombinovane tehnike iz kolekcije umetničke galerije „Radionica duše” posvećenog galeriste i kolekcionara Momčila Moše Todorovića. Publiku su na otvaranju pozdravili Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović, Moša Todorović i autor Šobajić. O umetniku i njegovom stvaralaštvu na otvaranju izložbe govorila je istoričar umetnosti Nina Pogarčić.

„Zaječar je divan grad koji poznajem već desetk godina. Carski grad, u kome su se rađali carevi i uvek se ta energija ovog grada oseti. Iz ovog grada je i moj kum i ovde imam divne prijatelje. Ova izložba je jedan mali doprinos festivalu posvećenom  Zoranu Radmiloviću, najvećem srpskom glumcu koji me je oduševljavao gledajući ga kao mladić u Ateljeu 212.“ – rekao je Šobajić obraćajući se publici.

Foto: www.timokpress.rs

Miloš Šobajić  je stvaralac koji je duže od pola veka prisutan na savremenoj umetničkoj sceni. Imao je preko 80 samostalnih izložbi širom sveta i učestvovao na preko 400 grupnih izložbi.

Foto: www.timokpress.rs

Njegova dela se nalaze u pedesetak muzeja savremene umetnosti u svetu ali i u privatnim kolekcijama. Dobitnik je brojnih nagrada. O radu Miloša Šobajića objavljeno je 5 monografija i to u Parizu, Beogradu i Londonu. Autor je knjige pod nazivom „Slikaj i ćuti“, autobiografskog karaktera koja govori  o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost .

Foto: www.timokpress.rs

Publika nije bila ravnodušna gledajući snagu boje, gesta i ekspresije po kojoj je Šobajić poznat u svojim delima.

Foto: www.timokpress.rs

Izložbu Miloša Šobajića organizovali su Narodni  muzej Zaječar i Narodno pozorište Timočka krajina – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

- mesto za reklamu -