Muzeji za 10: Besplatni programi u nedelji muzeja u Zaječaru

narodni muzej zaječar

Manifestacija „Muzeji za 10“ održava se od 13. do 19. maja 2019. i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

muzeji za 10

Kako je najavljeno u zaječarskom muzeju, ovogodišnja manifestacija imaće brojna zanimljiva dešavanja u muzejskim objektima i van njega. Publika će biti u prilici da prisustvuje prezentaciji kasnoantičkih frizura u frizerskom salonu „Petrović“, predavanju, projekciji filmova, dečijoj predstavi, muzičko-poetskoj večeri i koncertima.

U okviru Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja u subotu, 18. maja biće otvorene dve izložbe. Prva je u Radul begovom konaku od 18 sati pod nazivom Porodica – polazište i ishodište iz zbirki Narodnog muzeja „Zaječar“.  Sat kasnije publika će u Galeriji muzeja pozdraviti Dunju Sirmijum, autorku izložbe Mozaički kod.

Biće to jedna atraktivna i interesantna izložba, rekla je Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“ najavljujući predstojeća dešavanja.

muzeji za 10
Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja „Zaječar“ Foto: www.timokpress.rs

„Njeni su mozaici jako zanimljivi jer su trodimenzionalni. Oni su inspirisani rimskim mozaikom, ali su moderni, malo izlaze u prostor. Uz mozaike ona ima i crteže i uglavnom je to lavirani tuš koji su većeg formata.“

Veče i noć muzeja uveličaće koncert kamernog hora Lavirint a publika će u mozaicima moći da uživa sve do pola sata iza ponoći.

Tokom manifestacije od 13. maja muzejski objekti biće dostupni posetiocima od 10 do 22 sata.

Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja, Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije, fokusiraće se na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

muzeji za 10