Premijera predstave „Đelem,đelem“ u zaječarskom pozorištu

243
0
đelem
Foto: NPTK CK "Zoran Radmilović"

U zaječarskom pozorištu u petak, 10. maja izvedena je premijera predstave „Đelem, đelem“ po tekstu i u režiji Žora Ivanova iz Bugarske.

 „Đelem, đelem“ je dramsko – lutkarska komedija o životu romske čerge u stara vremena. Obiluje autentičnom romskom muzikom, pesmom i igrom. Ovo je jedinstven primer u Srbiji da pripadnici romske populacije rade predstavu u profesionalnom pozorištu .

Igraju članovi Društva Roma Zaječar: Miljan Rašić, Irena Rašić, Jovana Rašić, David Georgiev i Anđela Toskić i glumci – amateri: Darko Krdžalić, Darko Nikolić i Ivana Milošević. Nastupili su  i članovi  folklorne sekcije Društva Roma Zaječar: Milan Petrović, Mira Petrović, Dejan Nikolić, Zorica Petrović, Dejan Azirović, Maja Azirović i Vanesa Vasić .

đelem
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Publika je glumce pozdravljala gromoglasnim aplauzom i ovacijama ne samo na kraju predstave već i tokom njenog trajanja.

đelem
Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Prema rečima Miljana Rašića, predsednika Društva Roma Zaječara ova predstava je od istorijskog značaja za romsku zajednicu. Već je ugovoreno gostovanje ne samo u Srbiji , već i u inostranstvu.

đelem
Žoro Ivanov, Miljan Rašić i Vladimir Đuričić Foto:NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Reditelj Žoro Ivanov priznaje da se bojao kako će ispasti predstava jer njeni akteri nisu imali scenskog iskustva. Ipak, iskoristio je njihov prirodni talenat i rezultat nije izostao. Nastala je predstava koja je oduševila publiku. To potvrđuje i direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, koji ističe da je rezultat mnogo bolji od očekivanog. Žoro Ivanov je kao stari majstor scene izvukao maksimum od amatera, tako da oni koji ih ne poznaju misle da su profesionalni glumci.

Ovom predstavom počeo je Festival romske kulture i tradicije Srbije koji se nastavlja u nedelju 12. maja svečanim defileom učesnika festivala od gradskog trga do Doma kulture u Kotlujevcu gde će u 17 sati početi kulturno – umetnički program. Ulaz je slobodan.