Ove kulturne manifestacije obeležiće avgust u Zaječaru!

147
0
FOTO: Saša Stamenković

Program kulturnih dešavanja do kraja avgusta, u organizaciji Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“, predstavljen je na konferenciji za medije u Zaječaru

Poseban naglasak bio je na Kampu klasične muzike, koji će biti održan peti put, od 14. do 20. avgusta.

„Građani će imati prilike da uživaju u bogatom programu kulturnih dešavanja u naredne dve nedelje: počeo je Sabor frulaša u Grljanu, zatim slede Hajduk Veljkovi dani 18. avgusta, izbor za najlepšu Vlajnu Balkana pod nazivom „Vlaške lepote Balkana“ od 31. avgusta do 1. septembra 2018. godine, na kojem će nastupiti Milan Topalović Topalko i folklorna grupa iz Rumunije „Alunel“, rekao je Vladimir Đuričić, v.d. direktor NPTK CK „Zoran Radmilović“.

Od 20. avgusta počinje Međunarodna likovna kolonija Gamzigrad, koja se ove godine održava 25. put i na kojoj će nastupiti 15 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Francuske. Početak rada kolonije biće obeležen otvaranjem izložbe radova sa prethodne kolonije, u galeriji u Domu kulture, u zaječarskom naselju Kotlujevac, u 20 časova.

FOTO: Saša Stamenković

Grad Zajećar će biti domaćin 5. Kampa klasične muzike, na kojem će, osim mladih talenata, nastupiti i afirmisani muzički umetnici. Stanoje Jovanović, umetnički direktor Kampa, istakao je da će ove godine, sem polaznika iz Srbije, biti i polaznika iz Bosne i Hercegovine i Luksemburga.

“U okviru Kampa oni će imati stručna usavršavanja, a organizovaćemo tri koncerta. Prvi koncert planiran je za 16. avgust na Feliks Romulijani, i to je sada već tradicionalni “Koncert pod zvezdama“, dok će drugi koncert biti organizovan u subotu, 18. avgusta. Završni koncert biće priređen 19. avgusta’, istakao je Jovanović.

Organizatori Kampa su Muzička škola i Udruženje za razvoj kulture i obrazovanja Srpski muzički centar, Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zopran Radmilović“, kao i Narodni muzej Zaječar. Pokrovitelj je Grad Zaječar.

„Godinama unazad mnoštvo muzičkih manifestacija organizovano je na Romulijani, na različitim prostorima. Sticajem okolnosti, Romulijana je veoma scenična i vrlo akustična, naročito neki prostori na tom likalitetu. Od pre dve godine imamo i jedan novi objekat, koji nam pruža različite mogućnosti, pa smo tako i prošle godine imali koncert u kuli zapadne kapije, koja je vrlo velika i veoma opremljena. Tako će biti i ove godine“, navela je Maja Živić, direktor Narodnog muzeja Zaječar.

Na kraju konferencije direktor Đuričić je najavio pokretanje inicijative da Zaječar dobije festival horske muzike i da naredne godine budu održana dva muzička festivala.