Premijera predstave „Žene iz Troje“ 24. juna na Kosovu

147
0
Žene iz Troje

Premijerno izvođenje predstave „Žene iz Troje“ po Evripidovom tekstu, u režiji Nebojše Bradića zakazano je za 24. jun na Kosovu, u Narodnom pozorištu Priština u Gračanici. Dan kasnije predstava će biti odigrana u Zvečanu. Zaječarska premijera biće na „Antika festu“ krajem avgusta na Romulijani.

Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine, Narodnog  pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i udruženja „Dunav fest“, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Žene iz Troje proba

„Ovo je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke. Predstava „Žene iz Troje“ je elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum“, ističe reditelj Bradić navodeći da je svojim adaptiranjem teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želeo da ukaže kako se radnja ove drame može događati svuda i u svakom vremenu.

Pored Bradića koji je na osnovu Evripida i Sartra za scenu adaprirao jednu od najboljih antičkih tregedija u prevodu na srpski Danila Kiša, autorsku ekipu čini još kostimograf Marina Vukasović Medenica, kompozitor je Zoran Erić a za scenski pokret i govor pobrinuli su se Vera Obradović i Vlado Kerošević.

Glumačku ekipu čine glumci ansambala prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz nekoliko spoljnih saradnika: Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Irena Stanković, Viktorija Arsić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.

glumci

Predstavu „Žene iz Troje“ imaće priliku da vidi publika širom Srbije, na prestižnim letnjim festivalima: „Viminacijum fest“, „Novi Tvrđava Teatar“, „Teatar u tvrđavi“, „Nišvil Teatarski Festival“.

IZVORNarodno pozorište Timočke krajine - Centar za kulturu "Zoran Radmilović" Zaječar
Prethodni tekstProšlost ZA budućnost: Kako je izgledao život Rimljana na Feliks Romulijani
Sledeći tekstRaspisan konkurs za policajce: U Zaječaru i Boru mesta ima za 20 polaznika